Mathieu van der Poel kraakt in heroïsche waaieretappe in Artic Race of Norway

Mathieu van der Poel is leider af in de Arctic Race of Norway (cat. 2.BC). De Nederlander verloor daags na zijn ritwinst meer dan een minuut in een waaieretappe waarin het geen moment stil viel. De Amerikaan Colin Joyce (Rally) won de rit, de Rus Sergei Chernetski (Astana) is de nieuwe leider.

Etappe 2 tussen Tana en Kjollefjord was met zijn 195 kilometer doorheen een desolaat landschap de langste van de zesde Arctic Race of Norway en onderweg lagen vijf beklimmingen te wachten, maar toch was het vooral de harde wind die de wedstrijd domineerde. Terwijl onder meer Warren Barguil van de weg afwaaide, speelde BMC het waaierspel hard.

Aanvankelijk liet Van der Poel zich niet verrassen, maar op een beklimming van eerste categorie op veertig kilometer van de wedstrijd moest de Nederlandse kampioen toch passen. Hij waaide terug naar een derde groep en kon nooit meer voorin komen aansluiten. Op de top van de klim bleven enkel nog Jakob Fuglsang, Chernetski en Alberto Bettiol vooraan over.

Door de felle tegenwind speelden de drie in de slotfase nog hun voorsprong van driekwart minuut kwijt op elf achtervolgers, met daarbij de Belg Steff Cras. In de sprint die volgde, klopte de 24-jarige Joyce nog net de Nederlander Dennis van Winden. Markus Hoelgaard werd derde, Cras achtste. In het klassement heeft Chernetski 0:04 voor op eerste achtervolger Joyce. Cras is elfde op 0:34.

De Arctic Race of Norway eindigt zondag. De rit van 194 kilometer van zaterdag bevat enkele pittige hellingen aan het eind. .

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Mathieu van der Poel

Video

Keuze van de redactie