‘Mandatenkampioen’ Christophe Peeters bijt van zich af: “Postjes tellen is zo populistisch”

‘Mandatenkampioen’ Christophe Peeters bijt van zich af: “Postjes tellen is zo populistisch”

Christophe Peeters: “Vindt u het niet belangrijk dat we zelf baas blijven over onze hoogspanningsnetten en waterleidingen?” Foto: David Van Hecke

Gent -

Christophe Peeters is sinds begin deze week de ‘mandatenkampioen’ van Gent. Het is een weinig benijdenswaardige titel, waarover de Open VLD-schepen zich behoorlijk opwindt. “Dit is zo goedkoop en populistisch. Wij beheren 250 miljoen euro van de Gentenaars. Vindt u het niet belangrijk dat dit goed gebeurt?”

“Helemaal zot” wordt Peeters naar eigen zeggen van de beschuldiging dat hij een ‘postjespakker’ is. In de lijst met mandaten die afgelopen week in het Staatsblad verscheen, prijkt de naam van de blauwe schepen van Financiën bovenaan het lijstje met Gentse politici.

In Antwerpen krijgt N-VA’er Koen Kennis al de volle laag voor zijn 18 betaalde mandaten. Peeters oefent er tien uit. Dat krijgt een normale mens toch niet rond? “Natuurlijk wel. Het is veel werken en dossiers lezen. Maar hoe langer je ermee bezig bent, hoe vlotter dat gaat.”

U zit in Publilec, TMVW, Farys, ­Finiwo … Wat doet u daar eigenlijk?

“Kijk, de Stad Gent heeft nu eenmaal participaties met een netto waarde van ongeveer 250 miljoen euro. Dat is historisch gegroeid. Gent was een van de eerste steden die in de jaren 20 een eigen elektriciteitsnet aanlegde. We hadden zelf een elektriciteitscentrale in de Ham, we hebben delen van gasdistributienetten … Dat moet tot vandaag allemaal worden beheerd. En dat is niet zomaar een paar keer uw handtekening zetten en een vergaderingetje bijwonen.”

Daarvoor zijn er toch managers en directies?

“Ja, maar wij zitten daar als verkozen vertegenwoordiger van de belastingbetalers. Wij waken in de naam van de Gentenaars over onze investeringen. Let op, dit gaat om zeer strategische sectoren, die in handen zijn van de burgers en gemeenten, niet van de privé. Vindt u het niet belangrijk dat we zelf baas blijven over onze hoogspanningsnetten en waterleidingen? Wel, dan lijkt het mij niet onbelangrijk dat dit gebeurt door mensen die er verstand van hebben.”

Waarom stelt u dan geen expert aan? Uw SP.A-collega’s bouwen net hun mandaten af.

“Ze bouwen die niet af, ze laten ze door anderen invullen. Ik heb meer dan twintig jaar ervaring in die sector en ik leg democratische verantwoording af aan de gemeenteraad. Wil u dat of heeft u liever apparatsjiks die enkel aan hun partij verantwoording afleggen?”

Geef eens een voorbeeld.

“In Gent hebben we ons bijvoorbeeld verzet tegen de komst van de Chinezen bij Eandis. (Een grote Chinese investering werd in 2016 afgeblazen, nvdr.) Of neem Publilec. Dat is een overblijfsel van het voormalige elektriciteitsbedrijf van de Stad Gent in de Ham. Dat is in de jaren 80 overgegaan in Imewo en Publilec, intercommunales. Daarvan is personeel mee overgekomen, wiens pensioen wij nog altijd moeten garanderen. We wilden daar vanaf. De Walen vinden dat het produceren van energie nog een taak is van de overheid. Wij niet.”

“Wel, dat was niet evident, maar het is wel gelukt. Op 30 mei is de Stad Gent officieel uit Publilec gestapt. Op 1 juni stond de 45 miljoen euro die wij er nog in hadden zitten – geld van de Gentenaars – op de rekening van de Stad. De pensioenen zijn ook gegarandeerd.”

“Dat doe je niet eventjes tussen twee en vijf uur ’s middags. Ik heb daar mijn job gedaan, maar dat haalt dan twee zinnetjes in de krant.”

Wat wil u dan? Felicitaties?

“Ik moet daar geen medaille voor krijgen, ik doe gewoon mijn werk. Maar als je voor dat werk wordt afgemaakt in de media, op basis van foute informatie van de studiedienst van de PVDA… (Peeters verwijst naar het Publipart-schandaal dat Tom Balthazar (SP.A) de kop kostte, nvdr.) Het is zo goedkoop en plat populistisch om dan mandaatjes te gaan tellen. Wij spelen daar geen spelletjes.”

U wordt er ook voor vergoed, tegen 580 euro per maand.

(zucht) “Per zitting krijg ik 205 euro bruto. Maar dat is het punt niet. Voor sommigen zul je altijd een zakkenvuller zijn, al krijg je maar één euro. Het is gewoon zo dat mensen als Koen Kennis en ik veel dossiers kunnen opvolgen en de sector goed kennen. Wij zijn beiden schepen van Financiën, ingenieur en ervaren in de sector.”

“Ik herhaal: je móét daar mensen hebben die mee kunnen beslissen. Dat gaat om een strategisch belangrijke infrastructuur en om zware investeringen. Het is belangrijk dat die goed worden beheerd, in naam van de hele bevolking. We kunnen ook alles aan de privé verkopen, maar dan zou het kot te klein zijn. Terecht.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio