VIDEO. 'De bevrijding 1918-2018' sluit af in Deinze

De historische tocht ‘De bevrijding 1918-2018’ herdenkt het bevrijdingsoffensief van 1918, het enige offensief dat het Belgische leger ooit heeft uitgevoerd. Soldaten in origineel uniform met talloze artilleriestukken, veldkeukens, paardenwagens en ander rollend materieel vormen een colonne langs de slagvelden van 1918. Op zondag 19 augustus komen ze uit Landegem via Bachte-Maria-Leerne naar hun eindpunt op de Markt van Deinze. Tijdens de doortocht en bij de ontbinding kan je de unieke historische stukken van dichtbij bekijken en geven de deelnemers ook graag een woordje uitleg. Op de Markt en in de bibliotheekkelder is er ook een tentoonstelling met foto’s van Deinze tijdens en onmiddellijk na de Eerste Wereldoorlog.

'De bevrijding 1918-2018'

De bloedige veldslagen van WOI kwamen ten einde op 11 november 1918. De oorlog eindigde niet in de loopgraven aan de IJzer, maar wel met een zwaar eindoffensief van Belgen, Britten en Fransen dat stopte aan de Schelde. Een derde van de ongeveer 40.000 gesneuvelde Belgische soldaten vielen tijdens dit bevrijdingsoffensief. Ook de burgerbevolking van o.m. Deinze, Machelen en Waregem kreeg het tijdens de laatste dagen van WOI zwaar te verduren door de talloze bombardementen en beschietingen.

Het project 'De bevrijding 1918-2018' is een organisatie van de Patrouilleurs, onderdeel van het Platform voor Belgische militaire geschiedenis vzw, en brengt deze gebeurtenis opnieuw onder de aandacht met een bijzondere, historische evocatie. Ongeveer 150 Belgische, Britse en Franse soldaten uitgerust zoals in 1918 trekken 100 jaar later opnieuw door Vlaanderen, langs de diverse slagvelden van het bevrijdingsoffensief. Zij vertrokken op 13 augustus uit Lo-Reninge en eindigen in Deinze op 19 augustus. In hun spoor volgen veldkeukens, transportwagens, kanonnen, talloze paarden en ander historisch rollend legermateriaal.

Het volledige parcours kan je hier bekijken. Je kan hier live volgen waar de colonne zich bevindt

Ooidonkdreef en Markt

Op zondagmiddag 19 augustus rond 13 u komt de colonne via Landegem en de Moerstraat naar Bachte-Maria-Leerne en de Ooidonkdreef, waar een halte van een halfuurtje is voorzien rond 15 u. Daarna gaat de tocht langs het kasteel Ooidonk verder naar het centrum van Deinze. Via Hulhage, Oostmeersdreef, Guido Gezellelaan, Karel Picquélaan en Congoplein wordt rond 17 u de Markt bereikt, waar de colonne feestelijk wordt onthaald. Tijdens de doortocht en bij de ontbinding kan je de unieke historische stukken van dichtbij bekijken en geven de deelnemers ook graag een woordje uitleg.

De Ooidonkdreef wordt afgesloten voor het verkeer tussen 14 u en 16 u en er is parkeerverbod. Van 16 u tot 18 u is de Markt tussen Brielstraat en Ramstraat afgesloten voor het verkeer en is er parkeerverbod. Dat is ook het geval met de Gentpoorstraat tussen Kaaistraat en de Markt. De Brielstraat eindigt aan de parking en het verkeer uit de Tolpoorstraat moet verplicht linksaf. De Leon Declercqstraat tussen Vaartlaan en Peter Benoitlaan is afgesloten voor het verkeer tussen 12 u en 20 u.

Fototentoonstelling

Ter gelegenheid van deze evocatie put Dunsa, Kring voor Geschiedenis, Kunst en Erfgoed van Deinze en de Leiestreek, uit de rijke fotoverzameling over de Grote Oorlog van bestuurslid Denis Pieters voor de tentoonstelling ‘Deinze in Wereldoorlog I. Miserie & Puin’. Een reeks foto’s toont de situatie in Deinze in 1914, tijdens de bezetting, na de vernielingen bij het eindoffensief in 1918 en bij het eerste ‘ramptoerisme’ onmiddellijk na het einde van de oorlog. Enkele vergrote foto’s zullen op zondag 19 augustus in open lucht te zien zijn op de Markt. De fototentoonstelling is daarna nog tot 11 november te zien in de bibliotheekkelder. De toegang is gratis.

Wan-Hoop

Slotpunt van de herdenking van WOI in Deinze wordt het bijzondere concert ‘Wan-Hoop - The great war remembered’, dat in samenwerking met Harmonieorkest Deinze en diverse andere lokale verenigingen wordt georganiseerd op 9 en 10 november in de Sint-Pauluskerk in Petegem. Het concert wordt een totaalspektakel met beeld, muziek en woord, een bijzondere evocatie rond de beleving van WOI in onze stad.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio