Mohoric blijft leider in BinckBank Tour, maar maakt weinig vrienden in het peloton: “Hij is niet zo geliefd”

Mohoric blijft leider in BinckBank Tour, maar maakt weinig vrienden in het peloton: “Hij is niet zo geliefd”

Foto: Photo News

De eerste van twee lastige slotritten zijn door leider Matej Mohoric zonder grote schade overleefd. De Sloveen van Bahrain-Merida kwam een paar keer in de problemen, maar zette dat meestal zelf recht. Daags voor de slotrit heeft hij een halve minuut bonus op de eerste achtervolger, maar door zijn bruut rijgedrag zijn er veel renners in het peloton die hem liever niet zien winnen.

LEES OOK: Ploegmaat Sagan verrast en wint spectaculaire heuveletappe in BinckBank Tour, Wellens strandt op plek twee

Nog 212,7 km scheiden Matej Mohoric van zijn eerste eindzege in een rittenwedstrijd van WorldTour-wedstrijd. De 23-jarige Sloveen is een kanjer in wording, hij won al ritten in de Vuelta en de Giro. Ervaring met de kasseien heeft hij naar eigen zeggen niet. Al eindigde hij ooit wel eens veertiende in Parijs-Roubaix voor junioren. Ook de matige delegatie van Bahrain-Merida in deze Ronde van de Lage Landen speelt niet in zijn voordeel. In de rit naar Nederlands-Limburg moest hij in de laatste vijftig kilometer alle prikken zelf beantwoorden. Ook dat dreigt hem zuur op te breken, ondanks die voorsprong van een halve minuut op eerste achtervolger Michael Matthews.

Zijn grootste tegenstander wordt echter zijn imago. De Sloveen geldt als een meester-daler, maar hij zou met die stuurmanskunst ook andere renners in de problemen brengen. “Mohoric is niet zo geliefd in het peloton, wegens zijn onverantwoord rijgedrag. In elke bocht of in elke afdaling neemt hij risico’s”, zegt Jasper Stuyven.

Ook Tim Wellens laakt het rijgedrag van de leider. “Hij rijdt nogal hevig in een peloton en volgt steeds zijn eigen lijnen, zonder rekening te houden met de anderen. De afgelopen dagen zijn er al een paar renners bij hem langs geweest om te zeggen dat hij daarvoor moet oppassen, maar blijkbaar deed hij het vandaag weer.”

Risico’s

Tijdens de val van Lampaert in de slotkilometer was de Sloveen ook in de buurt. Het rijgedrag van de Sloveen is ook al door enkele ploegleiders opgevallen. “Mohoric heeft wel de reputatie een coureur te zijn die enorm veel risico’s neemt. Hij gooit zich in elke bocht. Dat heb je ook gezien toen hij die rit won in de Giro. Hij nam die afdaling vol risico. Hij kan dat, hij heeft een verleden als mountainbiker en is technisch begaafd, maar hij gaat wel tot op de limiet en ook erover”, zegt BMC-ploegleider Valerio Piva. “Ooit zal dat een keer verkeerd aflopen. We hebben het in de groep al gezegd: hoe gaat hij het morgen doen op de kasseien? Hij heeft geen ervaring en kent de wegen niet. Als hij daar ook zo veel risico’s neemt, kan het fout aflopen.”

Het maakt dat veel van de renners in de top twintig in de slotrit het de Sloveen graag het leven zuur zullen willen maken. “Mocht er nu een Belg aan de leiding staat, was de eindzege misschien al beslist. Maar met Mohoric heb je een ander verhaal”, zegt Wellens. “Een alliantie tegen Mohoric? Dat is misschien overdreven, maar hij zal van de andere ploegen geen hulp krijgen als hij in de problemen komt. Ik denk dat er velen in het peloton liever iemand anders ziet winnen.” Het geeft de slotrit van de BinckBank Tour nog wat extra piment.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.