Ruim 2,5 miljoen euro ingezameld

Zwemmer na 55 uur en 163 kilometer ziek en uitgeput in slaap gevallen in het water: elfstedenzwemtocht stopgezet

Zwemmer na 55 uur en 163 kilometer ziek en uitgeput in slaap gevallen in het water: elfstedenzwemtocht stopgezet
BRUSSEL -

De Nederlander Maarten van der Weijden heeft zijn zwemtocht langs elf Friese steden moeten staken na 163 kilometer en ongeveer 55 uur zwemmen. Zijn begeleidend arts vond het niet langer verantwoord om door te gaan en besliste dat van der Weijden niet verder mocht zwemmen.

De zwemmer moest zijn tocht staken vanwege een verstoorde zoutbalans. Door misselijkheid kon hij ook geen medicijnen binnenhouden. Bovendien was hij in het water in slaap gevallen, aldus het team dat hem begeleidt.

Onder applaus van het toegestroomde publiek vertrok hij liggend op een vlot, waarna hij voor controle naar het ziekenhuis ging.

(lees verder onder de tweet)

Zwemmer na 55 uur en 163 kilometer ziek en uitgeput in slaap gevallen in het water: elfstedenzwemtocht stopgezet
Foto: EPA-EFE

Een woordvoerster zei dat de zwemmer bij bewustzijn is. Ze liet weten dat het team achter de zwemmer “ongelooflijk trots” is op wat hij heeft bereikt. “Wat hij heeft bereikt, heeft nog nooit iemand anders gedaan. Hij heeft zoveel losgemaakt bij de mensen. Ook al heeft hij de zwemtocht niet voltooid.”

De Nederlandse premier Mark Rutte noemde Van der Weijden een ongelofelijke kanjer en een groot sportman. “We hadden het hem gegund als hij Leeuwarden had gehaald, maar wat is dit knap”, zei hij voor de microfoon van RTL.

Inzamelactie tegen kanker

Met zijn tocht heeft de olympisch zwemmer, die tijdens zijn loopbaan leukemie kreeg, al ruim 800.000 euro binnengehaald voor kankeronderzoek. Hij begon zaterdagochtend vroeg in Leeuwarden en zou maandagavond daar ook weer finishen. Het oorspronkelijke plan was een tocht van 200 kilometer. Door de slechte weersomstandigheden, slechte waterkwaliteit en verrassend lage watertemperatuur is dat niet gelukt.

Mensen die een stukje met Van der Weijden mee zouden zwemmen om zo via sponsoren ook geld op te halen, mochten dat overigens niet doen. De waterkwaliteit was zo slecht dat de zogeheten Cityswims zijn afgelast.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees