Facebookfenomeen ‘Bear Grills van Antwaarpe’ komt op bij verkiezingen en maakt op geheel eigen wijze bekend

Facebookfenomeen ‘Bear Grills van Antwaarpe’ komt op bij verkiezingen en maakt op geheel eigen wijze bekend

Foto: rr

Antwerpen -

De lijst van de nieuwe Antwerpse partij D-SA zal bij de komende gemeenteraadsverkiezingen worden geduwd door Rachid Abourig. Abourig is beter bekend van zijn komische video’s op de facebookpagina ‘Bear Grills van Antwaarpe’. “Ik hoop met mijn lijstduwerrol bij D-SA te kunnen bijdragen aan een nieuwe politieke cultuur in Antwerpen”, zegt Abourig.

In 2014 bereikte Rachid Abourig een zekere cultstatus bij een jong Antwerps publiek door zijn massaal gedeelde video’s op zijn facebookpagina ‘Bear Grills van Antwaarpe’. Met een camera op het dashboard van zijn wagen, filmde hij zichzelf tijdens zijn ritjes door Antwerpen, terwijl hij op een sappige manier fulmineerde over het reilen en zeilen in zijn stad en over zijn persoonlijke ervaringen.

Later zou hij ook enkele bekende Antwerpse figuren in zijn wagen uitnodigen en er onderhoudende gesprekken mee voeren. Zelf omschreef hij het als zijn persoonlijke missie om de politiek dichter bij de jongeren te brengen.

Een van de politieke zwaargewichten die ‘Bear Grills’ in zijn wagen uitnodigde was Kris Peeters:

Bij de Europese, regionale en federale verkiezingen van 2014 stemde Abourig nog blanco. Daarmee wilde hij naar eigen zeggen een motie van wantrouwen uitdrukken tegenover “de verstikkende polarisatie tussen ‘linkse’ en ‘rechtse’ partijen, in de hoop dat de traditionele partijen zich nadien konden beraden”.

Kloof tussen burger en politiek

Na vier jaar zet Rachid Abourig nu zelf de stap in de politiek en duwt hij de gemeenteraadslijst van de nieuwe Antwerpse centrumpartij D-SA (Democratisch-solidair appèl). D-SA maakte voor de zomervakantie zijn programma bekend. De partij legt daarin veel klemtonen op diversiteit en sociale thema’s.

LEES OOK. Nieuwe partij D-SA stelt partijprogramma voor

Facebookfenomeen ‘Bear Grills van Antwaarpe’ komt op bij verkiezingen en maakt op geheel eigen wijze bekend
Foto: dbw

Vooral het concept van burgerparticipatie, dat de rode draad vormt in het stadsprogramma van D-SA, heeft Abourig overtuigd om zich achter de partij te scharen. “Voor mij was de kloof verkleinen tussen politiek en burger altijd dé grootste doelstelling. Vroeger deed ik dat door komische video’s met maatschappijkritiek te combineren. Vandaag hoop ik met mijn lijstduwersrol bij D-SA te kunnen bijdragen aan een nieuwe politieke cultuur in Antwerpen. Eén waarbij de burger niet meer dienst doet als stemvee, maar vooral na de verkiezingen van 14 oktober betrokken blijft bij het beleid via een doorgedreven burgerparticipatiemodel”.

Bear Grills stelt zichzelf in dit facebookfilmpje op zijn geheel eigen wijze voor aan de kiezer:

In 2014 vocht ‘Bear Grills’ ook nog een vete uit met Filip Dewinter. Die werd uiteindelijk beslecht in de wagen van de Marokkaanse Belg:

www.facebook.com/beargrillsvanantwaarpe

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees