Dramatisch moment waarop Italiaanse brug instort vastgelegd door beveiligingscamera’s

Dramatische moment waarop Italiaanse brug instort vastgelegd door beveiligingscamera’s Video: Reuters

Het moment waarop de Morandi-brug in de Italiaanse stad Genua instortte, werd door twee beveiligingscamera’s gefilmd. De dramatische beelden werden maandag vrijgegeven door de Italiaanse politie en tonen uit twee verschillende hoeken wat er die fatale dag gebeurde toen de brug bezweek. Daarbij kwamen minstens 43 mensen om het leven en talloze anderen raakten gewond.

Intussen komen er meer details naar buiten over de Morandi-brug, terwijl het onderzoek naar het dramatische incident verder loopt. Zo zou de ontwerper van het bouwwerk - de in 1989 overleden ingenieur Riccardo Morandi - veertig jaar geleden al gewaarschuwd hebben dat de brug hevig zou te lijden hebben onder corrosie en er “voortdurend onderhoud” nodig was om roest te verwijderen en gaten te herstellen. 

De brug zou ook versneld afbrokkelen door de “zeelucht en de vervuiling van een nabijgelegen staalfabriek”, aldus een rapport dat twaalf jaar na de opening van de brug werd gepubliceerd. Delen van dat rapport werden zondag uitgezonden op de Italiaanse staatstelevisie RAI, terwijl een team van ingenieurs de brug konden onderzoeken. Dat kon zondag pas voor het eerst: de reddingswerkers moesten eerst hun zoektocht naar slachtoffers die onder het puin bedolven liggen, afronden.

De mensen die vlakbij de brug wonen zijn er niet gerust in en klampten maandag reddingswerkers aan die het puin wilden ruimen. Tijdens de nacht hadden de omwonenden gekraak en gekreun gehoord, waardoor ze vreesden dat de brug volledig zou instorten. “Maar we zagen niets. We hoorden alleen maar een diep gekraak. Het klonk als een gekreun”, klinkt het bij een van hen.

Onder curatele

Het gebied onder het krakende deel van de brug is nu verboden gebied en de pogingen om puin te ruim werden onmiddellijk gestaakt door een beslissing van de brandweercommandant. De ordediensten verscherpten ook de controle op het toegangsverbod in het gebied. De politie mocht niet langer mensen die in het gebied wonen, begeleiden naar hun getroffen of bedreigde woning om er nog persoonlijke spullen op te halen.

Ondertussen heeft het Italiaanse parket de brug onder curatele geplaatst, een rechterlijke maatregel ter bescherming van de samenleving. “Alleen bevoegden mogen de brug nog op, omdat zij een gevaar is voor de samenleving.”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees