Extra herstellingswerken vallen samen met start grote werken Oosterweelverbinding

Ellende aan Temsebrug beu? Bereid je voor op nog erger

Ellende aan Temsebrug beu? Bereid je voor op nog erger

Momenteel wordt aan het beweegbare deel van de brug gewerkt, volgend jaar zijn de vaste delen aan de beurt. Foto: mgb

Bornem / Temse -

De Vlaamse Waterweg zoekt een aannemer om volgend jaar extra herstellingswerken uit te voeren aan de oude Temsebrug. In april dit jaar werd gestart met werkzaamheden aan het beweegbare deel, volgend jaar zijn de vaste delen aan de beurt.

Volgens de huidige planning starten de extra werkzaamheden aan de Temsebrug in het najaar van 2019. Een precieze start- en einddatum is er nog niet, want beheerder De Vlaamse Waterweg zoekt momenteel nog naar een aannemer.Tijdens de werken zal de oude brug hoogstwaarschijnlijk opnieuw volledig afgesloten worden, waardoor het verkeer in beide richtingen over de twee rijstroken van de nieuwe Scheldebrug moet. Dat zorgde sinds de start van de werken in april dit jaar al voor heel wat verkeershinder, en het ziet ernaar uit dat de hinder volgend jaar nog groter wordt doordat de Oosterweelwerken op Linkeroever dan ook gestart zijn. Toch was het niet mogelijk om voor de korte pijn te gaan en de extra werken aan de huidige werkzaamheden te koppelen. “Dat zou een erg lange periode van verkeershinder geweest zijn”, zegt Kevin Polfliet van De Vlaamse Waterweg. We moeten ook rekening houden met de budgetten die we krijgen en de planning daarvan. We gaan natuurlijk onderzoeken of het verkeer over versmalde rijstroken alsnog over de oude brug kan rijden, maar rekenen we niet op.”

Zware schade

Momenteel wordt er gewerkt aan het beweegbare gedeelte van de brug. Na een inspectie bleek dat de stalen brugdekplaat zwaar beschadigd was en zo snel mogelijk hersteld moest worden. Tijdens de werken bleek de schade nog groter te zijn dan aanvankelijk gedacht, wat maakte dat de duur van de werken met twee maand verlengd werd tot eind volgende maand. Volgend jaar zijn de vaste delen van de brug aan de beurt.

Geen instortingsgevaar

“In de tussentijd is er geen instortingsgevaar” verzekert Polfliet. “We hebben een vooronderzoek laten uitvoeren en daaruit blijkt dat de brug nog veilig genoeg is om over te rijden.”

De Vlaamse Waterweg geeft aan de hinder tijdens de huidige werken zo veel mogelijk te beperken door de aannemer de hele dag rond te laten werken. Toch klaagden heel wat chauffeurs de afgelopen maanden dat er soms weinig beweging te zien viel op de brug. “We hebben dat signaal inderdaad ook gekregen. Maar niet alle werken zijn even opvallend. Sommige werken vinden ook plaats in de afgedekte werfzone. Want de werken hebben nooit stilgelegen”, besluit Polfliet.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees