Gentse raadkamer stelt uitleveringszaak van in Spanje veroordeelde rapper uit

Gentse raadkamer stelt uitleveringszaak van in Spanje veroordeelde rapper uit
Gent -

De zaak van de mogelijke uitlevering van de Spaanse rapper Valtònyc, die wegens zijn omstreden liedjesteksten tot drieënhalf jaar gevangenis veroordeeld werd en naar België was gevlucht, wordt op 3 september gepleit. Dat heeft de Gentse raadkamer dinsdag beslist.

De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen had een Europees aanhoudingsmandaat gekregen voor Josep Miquel Arenas, de eigenlijke naam van Valtonyc. De op Mallorca geboren Valtònyc was er door het hof van Balearen in 2017 schuldig aan bevonden dat hij in zijn teksten terrorisme had verheerlijkt, de kroon had geprovoceerd en politici had bedreigd met de dood. Het hooggerechtshof had het vonnis in februari ondanks protest in heel het land bevestigd. Op Mallorca en in andere delen van het land vonden meerdere solidariteitsbetogingen plaats voor de rapper.

LEES OOK. Slecht idee: veroordeelde Spaanse rapper vlucht naar ons land en post foto vanop Graslei

De termijn voor het begin van zijn straf in Spanje was voor de artiest op 24 mei afgelopen, maar hij was eerder al naar het buitenland vertrokken. De rapper had een foto op Twitter gepost van zichzelf en een familielid, genomen aan de Korenlei in het centrum van Gent. Valtònyc bood zich later aan bij de politie en werd door de onderzoeksrechter in Gent vrijgelaten onder voorwaarden.

Valtonyc verscheen dinsdag voor de Gentse raadkamer, die moet beslissen of de man uitgeleverd wordt. De zaak werd uitgesteld tot 3 september. De rapper blijft intussen vrij onder voorwaarden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees