Duiker gearresteerd na ritje op grootste vis ter wereld

Duiker gearresteerd na ritje op grootste vis ter wereld Video: Twitter

Enkele duikers kwamen afgelopen maand in het oog van de storm terecht nadat beelden van een ritje op de rug van een walvishaai de wereld rondgingen via sociale media. Milieuorganisaties uitten hun ongenoegen bij de overheid van Indonesië - waar de beelden werden gefilmd - en zorgden ervoor dat de achteloze mannen werden opgespoord. De duiker die op de rug van de bedreigde vissoort klom, werd geïdentificeerd als een lokale zakenman en kon worden gearresteerd.

Walvishaaien zijn de grootste vissen die in onze oceanen rondzwemmen, maar door hun trage bewegingen en hun eerdere zachtzinnige aard denken veel duikers dat de kwetsbare zeedieren tam zijn. “Het zijn echter wilde dieren, hoewel ze enkel kleine vissen eten en verder geen vlieg kwaad doen”, klinkt het bij WWF Indonesië. De aard van de dieren maakt hen ook een gemakkelijk doelwit voor jagers en ze belanden vaak in visnetten als onbedoelde bijvangst.

De laatste jaren daalde hun aantal dan ook sterk, waardoor ze een bedreigde status hebben en er in Indonesië wetten bestaan die contact met de gigantische vissen verbieden. Wetten die de drie duikers aan hun laars lapten toen ze de walvishaai beklommen en even meereden. Het is niet duidelijk wat de duikende zakenman te wachten staat na zijn arrestatie, maar volgens lokale media kan hij alvast zijn duikbrevet kwijtspelen.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees