De huisspin is terug! Deze 5 tips kunnen helpen om paniek en gegil te vermijden

Video: ATV

De spinnentijd lijkt stilaan weer te zijn aangebroken, dus is de kans groot dat je er de komende dagen tegen het lijf loopt in huis. Slecht nieuws voor zij die het al voelen kriebelen als ze slechts het woord ‘spin’ horen, het op een gillen zetten als ze een fors exemplaar zien en altijd een busje haarlak bij hebben om de kleine monsters te immobiliseren. En het slecht nieuws blijft komen: tegenwoordig is het vooral de grote huisspin die furore maakt.

Wil je liever voorkomen dat je het op een paniekerig gillen of lopen moet zetten? Deze tips kunnen helpen om zo veel mogelijk beestjes buitenshuis te houden.

1. Goed kuisen- Hoe schoner je huis, hoe minder verloren hoekjes waarin spinnen zich kunnen nestelen. Doordat er schoonmaakmiddel achterblijft creëer je een plekje waar de spin zich niet thuisvoelt. Ruim ook zo veel mogelijk rommel op: spinnen kruipen graag in donkere hoekjes en rondslingerende spullen vormen de perfecte schuilplaats. Hou ook dierenvoeding goed afgesloten en dek indien mogelijk kieren en spleten af.

2. Buitenzetten met glas en papier- Spinnen doodslaan hoeft niet. Een tip van Natuurpunt: “Als je ze echt kwijt wil, doe je er goed aan om ze op te vangen in een glas met kartonnetje eronder en vrij te laten.” Tegenwoordig zijn er ook speciale ‘spinnenvangers’ op de markt die - voorzien van een lange steel - de jacht op een huisspin vereenvoudigen.

3. Spinnenweb verwijderen - Ontdek je ergens een spinrag in huis, doe je er goed aan het onmiddellijk weg te halen. Spinnen raken zo minder snel aan voedsel, waardoor het hoekje minder interessant wordt. Als het web eitjes bevat, moet het hoognodig worden verwijderd: uit de eizakjes kunnen makkelijk honderd kleine beestjes tevoorschijn komen.

4. Buitenverlichting uitzetten - Insecten worden massaal gelokt door lampen die in de tuin of op het balkon blijven branden, waardoor buitenverlichting indirect een aantrekkingskracht op spinnen uitoefent. Waar veel insecten verzamelen, zullen ook enkele spinnen op de loer liggen.

5.Leef ermee samen - Wist je dat spinnen heel nuttig zijn voor het ecosysteem van je huis? Zij eten immers heel wat beestjes op. Er zouden er ook nooit “te veel” in huis zijn, want dan eten de spinnen elkaar gewoon op.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees