Om het even waar in de koers drinkbus weggooien? Dat kan niet langer, zegt gouverneur

Om het even waar in de koers drinkbus weggooien? Dat kan niet langer, zegt gouverneur

Gouverneur Decaluwé, gesteund door drie instanties, lanceerde woensdag zijn voorstel tijdens de wedstrijd voor elite zonder contract en beloften in Ruiselede. Foto: tvw

Ruiselede -

Na zijn strijd tegen zwerfvuil op het strand wil gouverneur Carl Decaluwé nu ook komaf maken met het vuilnis dat wielerwedstrijden met zich meebrengen. In heel West-Vlaanderen wordt het nut van afvalzones in de koers nagegaan.

Je ziet het al te vaak op televisie: wielrenners die hun lege drinkbus of etenszakje in de graskant gooien. “Nochtans hebben profrenners, en zeker de toppers, een voorbeeldfunctie”, vindt gouverneur Decaluwé. “Na de koers blijft er nog te veel afval slingeren. Dat is nefast voor de volksgezondheid én voor onze dieren. Er zijn al koeien gestikt door het opeten van een blikje.”

Als de bekende koppen het niet doen, moet het aanstormende talent maar tonen hoe het moet, vindt de gouverneur, die de steun krijgt van Mooimakers, de West-Vlaamse afvalintercommunales en Cycling Vlaanderen. Bij zestien (jeugd)koersen in de provincie wordt deze zomer het zwerfvuil in kaart gebracht. In onze streek gaat het om koersen in onder meer Dentergem, Lichtervelde, Ingelmunster, Meulebeke en Ruiselede, waar het project woensdag werd voorgesteld ter gelegenheid van een wedstrijd voor elite zonder contract en beloften. “Acht koersen krijgen een collectiezone zoals hier, en bij de acht andere doen we het zonder. We willen het effect nagaan van zo'n zone”, vertelt Els Gommeren, coördinator bij Mooimakers.

Afgebakend met vlaggen

In de praktijk is zo'n afvalzone natuurlijk geen vuilnisbak, maar een strook van enkele honderden meter langs de weg die afgebakend wordt met vlaggen. Alleen daar mogen renners hun ballast gooien. “In grote koersen als de Giro en de Tour de France werken die wegwerpzones perfect. Waarom zou het hier dan niet lukken”, aldus nog Decaluwé.

De resultaten van de test zullen we pas over ruim een maand kennen. In de eerste plaats gaat het om een sensibiliseringscampagne. “Daar staan wij helemaal achter, want als we organisatoren meteen beboeten, wil straks niemand nog een koers organiseren”, merkt Wim De Geyter, voorzitter van Cycling Vlaanderen, op. Hij vraagt zich ook af hoeveel afval de toeschouwers wel niet achterlaten. Gouverneur Decaluwé sluit niet uit dat op termijn een afvalzone voor elke koers in de provincie verplichte kost wordt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees