Ryanair bereikt akkoord met Ierse piloten, Belgisch personeel nog geen stap vooruit: “Actiebereidheid blijft”

Ryanair bereikt akkoord met Ierse piloten, Belgisch personeel nog geen stap vooruit: “Actiebereidheid blijft”

Foto: REUTERS

De bediendebond LBC-NVK is naar eigen zeggen niet onder de indruk van het akkoord dat Ryanair bereikte met de Ierse vakbond Forsa over de arbeidsomstandigheden van de Ierse piloten. Volgens hen zal dat niets veranderen aan de actiebereidheid van het Belgisch personeel bij de Ierse lagekostenmaatschappij. Ze willen nog altijd het werk neerleggen en staken. “Het conflict blijft, zolang ze geen rekening houden met het cabinepersoneel én als het akkoord niet geldt voor het Belgisch personeel”, aldus vakbondssecretaris Hans Elsen.

“In dit Ierse akkoord gaat het enkel over de piloten die in Ierland gestationeerd zijn”, legt vakbondssecretaris Elsen donderdag uit in een persbericht. Volgens de bediendebond is er voor het Belgisch personeel nog geen stap vooruit gezet. De rechten van het personeel laten nog steeds te wensen over.

Dat niet alleen: de vakbond eist dat er een akkoord komt voor zowel piloten als de cabinecrew. “Wij eisen dat zij kunnen terugvallen op het Belgisch arbeidsrecht. Het akkoord dat nu op tafel ligt, is immers enkel van toepassing op de Ierse piloten en het Ierse arbeidsrecht”, aldus Hans Elsen. “Het is niet meer dan normaal dat mensen die hier wonen en werken, kunnen terugvallen op het arbeidsrecht en het sociaal stelsel van het land waar ze wonen, toch?”

Ierland akkoord

Ryanair en de Ierse vakbond Forsa kwamen tot het akkoord na gesprekken die 22 uur duurden en donderdagochtend zijn afgelopen. De piloten zullen zich nu nog moeten uitspreken over het akkoord. Forsa zal alvast aanraden om het akkoord te aanvaarden.

Als de afhandeling positief verloopt, dan kan de situatie ook verder verbeteren. Het financieel agentschap Bloomberg merkte immers op dat een regeling in Ierland een oplossing kan versnellen voor het sociaal conflict bij de luchtvaartmaatschappij elders in Europa. Het personeel in Ierland nam immers het initiatief voor betere arbeidsvoorwaarden.

Zware impact

Ryanair maakt een hete zomer mee op sociaal vlak. De voorbije weken waren er al tussen verschillende landen gecoördineerde acties van cabinepersoneel en piloten. Zo staakten vrijdag 10 augustus piloten in België, Duitsland, Ierland, Nederland en Zweden. Die staking had een impact op zowat 55.000 passagiers.

Corrigeer

NIEUWS