Trajectcontrole gaat van kracht, maar slechts voor 70 procent van de bestuurders

Trajectcontrole gaat van kracht, maar slechts voor 70 procent van de bestuurders

Op de plek waar het verkeer Berchem verlaat, komt een camera te staan. Foto: pma

Kluisbergen / Oudenaarde -

Het Agentschap Wegen en Verkeer is gestart met de werkzaamheden om op de N8 tussen Leupegem en Berchem een trajectcontrole te installeren. Half oktober is alles klaar. Doordat er maar twee meetpunten komen zal er maar 70 procent van de voertuigen gecontroleerd worden.

Trajectcontrole is een systeem waarbij de gemiddelde snelheid over een langere afstand wordt gemeten. Trajectcontrole werkt met nummerplaatherkenning. Als u met een te hoge gemiddelde snelheid rijdt tussen de meetpunten, dan stuurt het systeem de gegevens door naar de politie. Daarnaast detecteert de installatie ook geseinde of gestolen wagens.

Twee camerapunten

Er komen twee camerapunten op ongeveer acht kilometer van elkaar. Eén ter hoogte van Vergalle in Oudenaarde en één ter hoogte van de gewezen gebouwen van Van Maercke Roeland in Kluisbergen. Op dat traject zijn verschillende kruispunten naast het gehucht Meerse en het dorp Melden. En op die kruispunten komen geen camera's. Daardoor wordt iedereen die afslaat, of tussen de twee camera's op de N8 komt, niet gecontroleerd.

Lagere snelheid

“We denken dat de snelheid sowieso zal verlagen doordat de meerderheid wel de trajectcontrole ondergaat”, zegt Veva Daniels van AWV (Agentschap Wegen en Verkeer). “De flitspalen die nu in Melden staan, verdwijnen zodra het systeem effectief werkt.” “Metingen leren ons dat 70 procent van de voertuigen de twee meetpunten zal passeren” zegt korpschef van de politiezone Vlaamse Ardennen Joost Duhamel.

Verwerking van informatie

“Mensen die in Melden wonen, vallen daar bijvoorbeeld tussenuit. Daarom zal de politie blijven mobiel controleren in die zone. De camera's zijn van het ANPR-type (Automatic Number Plate Recognition). Die hebben als voordeel dat ze naast snelheid ook andere info verzamelen. Gestolen of geseinde wagens bijvoorbeeld. We moeten nog overeenkomen welke informatie zal worden doorgegeven naar onze diensten, en hoe we die moeten verwerken. Er zijn ook gesprekken aan de gang met aangrenzende politiezones want als zone Vlaamse Ardennen willen we nog extra ANPR-camera's op tien punten. Denk maar aan de N60 naar Ronse of de N8 naar Brakel.” De werken kunnen tijdelijk hinder veroorzaken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees