Waarom uw zonnepanelen straks minder dreigen op te brengen

© mye

Uw zonnepanelen dreigen straks minder op te brengen. Aanleiding is de invoering van de digitale ‘slimme’ meter, die vanaf begin volgend jaar stelselmatig de bestaande meters gaat vervangen. Maar de voordelen die aan de oude meter vasthangen, kan Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) met de nieuwe meter voorlopig niet bieden.

Wim Winckelmans

“Wie zonnepanelen heeft of er plaatst vóór 2021, heeft minstens 15 jaar recht op het voordeel van de terugdraaiende teller.” Dat beloofde Bart Tommelein bij de beslissing over de invoering van de digitale meter. In tegenstelling tot de oude meter, heeft die slimme meter geen schijf meer die terugdraait wanneer de zonnepanelen elektriciteit produceren en zo de energiefactuur doet dalen. Bedoeling was echter om ook met de digitale meter een gelijkaardige berekening te maken, zodat de bestaande eigenaars van zonnepanelen geen nadeel zouden ondervinden.

Alleen kan Tommelein zijn belofte niet onmiddellijk hard maken. Omdat de Vlaamse regering niet volledig bevoegd is voor de elektriciteitsprijs, kan zij het verlies ook niet volledig compenseren. Enkel het onderdeel elektriciteit uit de totale prijs op onze factuur is Vlaams. De distributienettarieven zijn een bevoegdheid van de onafhankelijke energiewaakhond VREG. De btw en accijnzen zijn een federale aangelegenheid. Op twee derde van het plaatje heeft Tommelein dus geen grip. En dus kan hij er ook geen compensatie voor voorzien. Dat ene derde dat hij wel kan goedmaken, wordt dus wel gecompenseerd. En daarnaast schaft de minister ook nog het prosumententarief af dat eigenaars betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Maar dat volstaat dus lang niet.

De tijd dringt

Hoe dan ook dreigt het rendement van zonnepanelen te verminderen. “Deze regeling kan de terugverdientermijn van zonnepanelen doen oplopen naar tien jaar, waar dat vandaag maar zes tot acht jaar is”, vreest directeur Bram Claeys van sectororganisatie ODE. “En de tijd dringt: de Vlaamse regering wil vanaf volgende jaar beginnen met het installeren van de eerste digitale meters. Dat is al over vier maanden.”

Er wordt nu uitgekeken naar de beslissing van de VREG. Als die beslist om ook een compensatie in te voeren voor zijn distributienettarieven is het probleem al grotendeels van de baan. Maar de VREG is nooit een groot voorstander geweest van de terugdraaiende teller en is niet van plan om snel een beslissing te nemen. De regulator wacht eerst op de goedkeuring van de digitale meter door de Vlaamse regering en de stemming in het Vlaams Parlement midden september.

Tommelein blijft intussen bij zijn standpunt. “Wie geïnvesteerd heeft in zonnepanelen moet zijn rendement absoluut behouden. Het steen voor steen heropgebouwde vertrouwen in zonnepanelen mag en zal niet lijden onder de invoering van de digitale meter. We zijn in overleg met de VREG om zo snel mogelijk duidelijkheid te brengen.”

SP.A: “Uitrol digitale meter uitstellen”

Vlaams parlementslid Rob Beenders (SP.A) vraagt uitstel voor de uitrol van de digitale elektriciteitsmeters. “De overhaaste beslissingen van minister Tommelein leiden er enkel toe dat de stroomfactuur naar boven zal gaan. Hij moet de uitrol uitstellen tot de twijfels weg zijn”, klinkt het.

Beenders vraagt uitstel voor de uitrol van de digitale meters. Die staat begin volgend jaar gepland. “De onduidelijkheid die vandaag heerst is ook nefast voor verdere investeringen in zonnepanelen. Tommelein moet snel duidelijkheid geven, want als een digitale meter investeren in zonnepanelen minder interessant maakt, dan moet hij die uitrol uitstellen tot de twijfels weg zijn.”

LEES OOK: Tommelein: “Zonder duidelijkheid komt er voorlopig geen digitale meter voor eigenaars zonnepanelen”

Zelf blijft Tommelein bij zijn standpunt. “Wie geïnvesteerd heeft in zonnepanelen, moet zijn of haar rendement absoluut behouden”, reageert hij in De Standaard. “We zijn momenteel in overleg met de Vreg (Vlaamse energieregulator, nvdr.) om zo snel mogelijk duidelijkheid te brengen.”

Hoofdpunten

Meer over Groene energie

Video

Keuze van de redactie