Mysterie in de Vingerstraat: onbekenden halen alle straatnaamborden weg

Op de hoek met de Oudestraat is het straatnaambord gestolen (links). Net als op de kruising met de Heistraat in Haacht (rechts). Foto: atb

Haacht -

Onbekenden hebben in de Vingerstraat in Wespelaar alle straatnaamborden gestolen. De bewoners hebben het raden naar de identiteit van de daders en hun motief.

Waar zijn de straatnaamborden van de Vingerstraat in Wespelaar (Haacht) naartoe? De bewoners staan voor een raadsel. Tot ruim twee maanden geleden hing er een naambordje op elke straathoek en kruispunt, nu blijven de groene bevestigingspalen “verweesd” achter.

Navraag bij het gemeentebestuur leverde niets op. Er was immers geen opdracht voor het vervangen van de straatnaamborden. “Sinds mijn aanstelling als burgemeester heb ik zoiets nog nooit meegemaakt”, vertelt de Haachtse burgemeester Steven Swiggers (Open VLD). “Ter gelegenheid van feestjes gebeurt het weleens dat dagslapers (Oranje signalisatielampen die op nadarhekken worden bevestigd, nvdr.) verdwijnen. Sommige mensen vinden het blijkbaar leuk om zo’n apparaat te hebben in hun kamer of in de tuin.”

Het noorden kwijt

Een buur van Gilbert Mariën merkte een tweetal maanden geleden de diefstal van het eerste straatnaambord op. “Goed, dat kan als eens gebeuren”, aldus Gilbert. “Maar toen ook een tweede en derde bord verdween, stelde ik me toch de vraag of er iemand die borden aan het verzamelen is.” Afgelopen zondag verdween het vierde en laatste bord uit het straatbeeld. Alle andere borden van de aanpalende straten zijn onaangeroerd.

Voor de bewoners en de reguliere dienstverlening zoals de post en de huisvuilophaling is er niet zozeer een herkenningsprobleem. Koeriersdiensten, daarentegen, zijn sindsdien het “noorden” kwijt. “Je ziet die mannen dan verbaasd kijken op hun gps en verschillende keren door de straat rijden. Er is dan ook nergens nog een referentie naar de Vingerstraat”, aldus Gilbert.

Tegen de lamp

Bij monde van het gemeentebestuur liet Swiggers weten dat de borden zullen worden vervangen. Voor de kosten zal (voorlopig) de belastingbetaler opdraaien. “Het is moeilijk om de dief te vatten. Maar als de betrokkene in de buurt nog zo’n zaken uithaalt, dan zal hij/zij vroeg of laat wel eens tegen de lamp vliegen”, aldus Swiggers.

De diefstal van de borden komt bovenop de al ingewikkelde naamgeving in de buurt. Zo wordt de Oudestraat gedeeld door Kampenhout, Haacht en Boortmeerbeek en zijn er de vlakbij elkaar gelegen Heystraat in Kampenhout en Heistraat in Haacht.

Frezen

“Dat de verwarring hier groot is, bewijst dat voorval met een aannemer enkele jaren geleden. Hij had de opdracht de Heistraat in Haacht af te frezen, maar had zich vergist met de Heystraat in Kampenhout. Voor ons was dat een goede zaak. Het werd in der minne geregeld en meteen hadden wij ook een nieuwe straat in de buurt”, besluit Gilbert.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees