Psychiatrisch centrum haalt afluisterapparatuur weg uit bezoekruimte

Psychiatrisch centrum haalt afluisterapparatuur weg uit bezoekruimte

Foto: Alexander Meeus

Brussel / Zelzate -

Het psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist in Zelzate stopt onmiddellijk met het afluisteren van gesprekken in de bezoekersruimte van Levanta, de hoogbeveiligde afdeling van het centrum. Dat heeft de directie gezegd in het gesprek dat ze vrijdag had met het Agentschap Zorg en Gezondheid, meldt het Agentschap in een persbericht.

De afgelopen dagen berichtten verschillende media over afluisterpraktijken en getuigenissen over afzonderingen en vastbinden van patiënten. Het Agentschap heeft de instelling nu een officiële aanmaning gegeven. Tegelijk start een verbetertraject, dat op korte en middellange termijn tot verbeteringen moet leiden.

Het cameratoezicht, zonder audio-opname, blijft om veiligheidsredenen wel behouden.

Tegen eind september komt er ook een intern reglement “ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer en een huishoudelijk reglement dat de andere rechten van de patiënt vrijwaart”. Ook het afzonderings- en fixatiebeleid, waarop de voorbije dagen veel kritiek kwam, zal kritisch geëvalueerd en bijgestuurd worden. Tegen eind dit jaar moet die evaluatie rond zijn en een intern draaiboek uitgewerkt zijn.

Als Levanta, de hoogbeveiligde afdeling van het centrum, aan de verschillende punten “onvoldoende gevolg” geeft, dan zal Zorg en Gezondheid overgaan tot de schorsing van de erkenning van de afdeling

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees