Het was een opmerkelijk gezicht, zaterdagavond tijdens de 95ste editie van de Lichtstoet. Op de eerste rij van de tribune aan de kerk van Ledeberg: ­schepen Rudy Coddens (SP.A) en diens collega Christophe Peeters (Open VLD) met een strop om de nek. En dan nog wel een geel-rode. Naast hen burgemeester Termont, zonder strop, en ietwat verder Nick Caufriez, deken van de dekenij Ledeberg, ook met geel-rode strop. Die weet wat die geel-rode stroppen te betekenen hebben.

“De Ledebergse Feesten bestaan volgend jaar 25 jaar. Daarom hebben we en geel-rode versie van de originele Gentse strop laten maken. We hebben dat uiteraard niet in ons eentje gedaan. We zijn voor advies naar de Gilde van de Gentse Stroppendragers gestapt en daar ging men akkoord. Het zijn overigens die mensen die de stroppen voor ons maken”, aldus Nick Caufriez. “Met de rood-gele kleuren willen we duidelijk maken dat we fier zijn dat we van Ledeberg zijn, maar door te kiezen voor de vorm van de strop benadrukken we de band van Ledeberg met Gent. Ook wij zijn Gentenaars”, aldus Caufriez.

“De stroppen zouden eigenlijk pas volgend jaar op de markt komen, om het zilveren jubileum te vieren, maar we vonden de Ledebergse Feesten een goed moment om ze te lanceren.”

De dekenij liet 1.000 geel-rode stroppen maken en verkocht die tijdens de feesten aan 5 euro. Zondagavond waren er al een honderdtal de deur uit.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio