Cultuurmarkt van Vlaanderen viert jarige Tom Lanoye

Antwerpen -

De Cultuurmarkt van Vlaanderen heeft Tom Lanoye zondag in de bloemetjes gezet. De schrijver wordt maandag 60 jaar en vierde dat met een voorleesmarathon in de Antwerpse Bourlaschouwburg en de voorstelling van zijn nieuwe boek.

Tom Lanoye zette zondag zijn verjaardagsfeest in op de Grote Markt, waar hij geïnterviewd werd door stadsdichter Maud Vanhauwaert. Daarna liet hij zich in een oldtimer en begeleid door een harmonie en turnvereniging naar de Bourlaschouwburg rijden.

Collega’s en vrienden hielden daar een voorleesmarathon van vier uur met hoogtepunten uit zijn oeuvre. Lanoye stelde ook zijn nieuwste werk voor, ‘Groepsportret met een brilletje’, een feestboek met niet eerder gepubliceerde teksten en beeldmateriaal.

De festiviteiten rond Lanoyes verjaardag konden op veel belangstelling rekenen. Ook de andere activiteiten van de Cultuurmarkt, die de start van het nieuwe cultuurseizoen inluidt, brachten veel volk op de been. Volgens organisator Propekta waren er 150.000 bezoekers in totaal.

170 organisaties uit de Vlaamse kunst- en cultuursector kwamen in Antwerpen hun nieuwe programma presenteren op een grote infomarkt. Bezoekers konden ook op 22 locaties gratis optredens meepikken. Dit jaar kregen musicalacts voor het eerst een eigen podium.

“De Groenplaats stond bomvol musicalfans voor de previews van ‘Hans & Grietje’, ‘Grease’ en ‘Iedereen beroemd’. Er waren ook heel wat gezinnen op pad. 690 kindjes brachten een volle Vlieg-stempelkaart binnen. De stempels verzamelden ze door opdrachtjes te doen bij standhouders met een aanbod voor kinderen”, zegt Jef De Clerck van Prospekta.

Bij veel organisaties konden bezoekers met korting tickets voor concerten en voorstellingen aanschaffen of deelnemen aan wedstrijden. Er waren ook percussieworkshops, een livejukebox, een terras met muntthee en cake, een tweedehandsboekenmarkt, een karaokestand, concertjes, dansoptredens en performances. Opera Ballet Vlaanderen organiseerde een stockverkoop van kleren en meubels. De gelukkigen gingen naar huis met de gekste kostuums, tronen, stoelen en trouwjurken.

Tijdens de Cultuurmarkt viel er op vele pleinen in Antwerpen iets te beleven, maar het vernieuwde Operaplein lag er verlaten bij. Het plein werd opengesteld voor het grote publiek, maar is ook nog deels werfzone. Schepen voor Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V) vindt dat het Operaplein zich moet ontpoppen tot een bloeiende culturele openluchtplek, waar evenementen als de Cultuurmarkt, de Bollekesfeesten, Antwerpen zingt, voorstellingen van Zomer van Antwerpen en van de opera georganiseerd kunnen worden.

Corrigeer

MEER NIEUWS