Vanaf 1 september mag hoofddoek officieel ook op Freinetmiddenschool en Toren van Babel

Zeven Gentse stadsscholen laten dit schooljaar de hoofddoek toe: “Een logische beslissing”

Zeven Gentse stadsscholen laten dit schooljaar de hoofddoek toe: “Een logische beslissing”

Foto: archief/Joost De Bock

Gent -

Vanaf 1 september laten nog twee Gentse middelbare stadsscholen de hoofddoek en andere religieuze hoofddeksels officieel toe: een freinetschool en een school voor anderstalige nieuwkomers in de Brugse Poort. Daarmee is in de helft van alle middelbare stadsscholen in Gent de hoofddoek toegelaten.

Hoofddeksels zijn binnen de schoolgebouwen niet toegestaan. Die zin wordt deze week uit het ­reglement gehaald van de Freinetmiddenschool, een school met zo’n tweehonderd twaalf- tot vijftienjarigen op de Martelaarslaan. Vanaf 1 september zijn de hoofddoek en andere religieuze hoofddeksels er dus toegestaan.

Ook De Toren van Babel, een stadsschool op de Bargiekaai waar nieuwkomers uit Syrië, Afghanistan of Eritrea worden voorbereid op de reguliere scholen, past haar reglement aan. De school liet de hoofddoek in de praktijk al toe, maar maakt dat nu officieel.

Helft laat toe

De aanpassing is het resultaat van twee maanden overleg. Groen-schepen Elke Decruynaere had net voor de zomervakantie de dertien middelbare scholen van de Stad gevraagd om de hoofddoek toe te laten of grondig te motiveren waarom hij niet welkom is.

Alle middelbare scholen van het stedelijke onderwijs kregen met een mail in juni de boodschap: “Het moet duidelijk zijn dat we afstappen van een algeheel hoofd­doekenverbod.”

De directies moesten tegen 1 september een tekst aan hun school­reglementen toevoegen: “De directeur zal naargelang de situatie het dragen van hoofddeksels, sieraden, losse kledij, sjaaltjes en dergelijke verbieden als het schoolklimaat, de hygiëne en/of de veiligheid dit vereisen.”

Er is rechtspraak van de Raad van State die aangeeft dat een algemeen verbod in strijd is met de vrijheid van godsdienst en van onderwijskeuze. Een verbod kan, maar moet gemotiveerd worden. Na hevig protest van de liberalen in Gent werd de beslissing echter herbekeken en kregen alle directies van de Gentse stadsscholen zelf de keuze.

Zeven scholen

Die keuzes zijn ondertussen afgerond. Slechts één school vroeg uiteindelijk om haar reglement aan te passen. Vijf andere scholen niet. In één school werd de praktijk geofficialiseerd.

Daarmee is de hoofddoek voortaan welkom in de helft van de dertien middelbare stadsscholen. Het Secundair Kunst­instituut, freinetatheneum De Wingerd, de Zieken­huisschool en het deeltijds kunstonderwijs (DKO) en volwassenenonderwijs (CVO) stonden het al toe.

De hoofddoek blijft verboden in De Hotelschool, het Kwadrant (voor leerlingen met autisme), het Instituut Bert Carlier (school voor buitengewoon onderwijs), het Spectrum (de vroegere VIP-school) en het Atheneum Wispelberg.

LEES OOK: Groen en Open Vld botsen over hoofddoeken in Gentse scholen: “Met liberaal was dit anders”

Niet akkoord

De symbolische beslissing zet het stadsbestuur onder druk. Open VLD gaat niet akkoord maar kon de beslissing niet tegenhouden. De reglementen van de stadsscholen zijn een politieke bevoegdheid van schepen van Onderwijs Decruynaere.

Die noemt het “een logische beslissing”. “Van de Freinetmiddenschool stromen de kinderen meestal door naar freinetschool De Wingerd, maar daar was de hoofddoek toegelaten.”

“In het stadsonderwijs was er geen enkele school die jongeren voorbereidt op aso of hogere studies en een hoofddeksel toelaat. Dan stuur je die leerlingen de facto naar het technisch en beroeps. Ik zit op de kappersschool want hier mag ik wel een hoofddoek dragen. Dát kan niet de bedoeling zijn.”

Ook de politiek geëngageerde moslim­gemeenschap in Gent lijkt er niet uit te zijn. Moeten we de hoofddoek toelaten in alle scholen of moet elke school zelf kunnen kiezen? “Geen prioriteit”, zegt de een. “Het verbieden is puur racisme”, volgens de ander.

Corrigeer

MEER NIEUWS