Arrestaties in Nederland na megavondst cocaïne in haven van Antwerpen, ook Belgische trucker opgepakt

Arrestaties in Nederland na megavondst cocaïne in haven van Antwerpen, ook Belgische trucker opgepakt

Foto: BELGA

De Nederlandse politie heeft in Oosterhout drie mannen en een vrouw aangehouden die betrokken zouden zijn bij de smokkel van liefst 3.500 kilo cocaïne. De drugs werden afgelopen weekeinde in een zeecontainer in de haven van Antwerpen onderschept. De drugs werden uitgehaald en verstopt in een truck van een Nederlandse transportfirma die eerder al in opspraak kwam wegens vermeende betrokkenheid bij drugssmokkel.

De coke zat verstopt tussen een partij bananen uit Zuid-Amerika, met als eindbestemming een bedrijf in de Nederlandse gemeente Oosterhout. De Belgische douane ontdekte de cocaïne afgelopen weekend al aan. De eindbestemming van de drugs was een Nederlands bedrijf, de straatwaarde wordt geschat op zeker 150 miljoen euro. Na overleg met de Nederlandse politie liet de Belgische douane de drugs liggen.

Op het moment dat de drugs opgehaald werden, volgde de Nederlandse politie heimelijk de container die op een vrachtwagen naar een bedrijventerrein in Oosterhout werd vervoerd. Eens de container ter plekke was, wachtte de agenten tot de verdachten de container openmaakten om dan een inval te doen. Daar hield de politie twee mannen van 55 en 58 jaar en een 33-jarige vrouw uit Oosterhout aan.

De 54-jarige Belgische chauffeur van de vrachtwagen werd ook opgepakt. In Woerden werd vervolgens een vijfde verdachte gearresteerd, een 31-jarige man. Op verschillende locaties heeft de politie huiszoekingen verricht. Daarbij zijn onder meer administratie en gegevensdragers in beslag genomen.

Verdacht transportbedrijf

Het Nederlandse bedrijf, eigenaar van de truck en volgens De Telegraaf de eindbestemming van de drugs, is al langer in beeld bij de recherche. In 2011 werd de directeur als opgepakt na een vondst van 2.500 kilogram cocaïne in een loods van het bedrijf. De man werd toen niet vervolgd omdat er niet voldoende bewijs tegen hem was. Volgens bronnen aan De Telegraaf zou de directeur opnieuw opgepakt zijn. Een medewerker van het bedrijf laat weten dat hij alleszins is meegenomen voor verhoor.

“De inval maakt volgens de politie deel uit van een groter onderzoek en is gedaan in een pand dat weliswaar op ons terrein staat, maar wordt onderverhuurd. We benadrukken dat onze directeur eerder volledig is vrijgesproken”, aldus de medewerker.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees