WIELRENNEN ELITE MET CONTRACT 101STE STADSPRIJS GERAARDSBERGEN - Stagiair Alfdan De Decker rondt ideaal koersverloop zegevierend af

Frederik Backaert kraakt

Frederik Backaert kraakt

Alfdan De Decker was al aan zijn negende overwinning toe. Foto: Gregory Van Gansen

Geraardsbergen / Brakel -

De Atembeekse ploegleider Hilaire Van Der Schueren (Wanty-Groupe Gobert) had met zijn stagiair Alfan De Decker en Boris Vallée twee renners op het podium. De Brakelse streekfavoriet Frederik Backaert liep de zege mis.

Organisator Geert Pieraert kreeg 109 renners aan de start, maar was toch teleurgesteld omdat het deelnemersveld in het verleden vaak sterker oogde. Het koersverloop was evenmin spectaculair, maar het Brakelse offensief van affichehoofd Frederik Backaert en Elias Van Breussegem werd gesmaakt door de massaal uitgerukte wielerfans.

“Ik schuim een jaar lang de koersen af, maar nergens zag ik dit jaar zo veel volk als in Geraardsbergen”, vertelde speaker Etien De Bruyn.

Het was Brakelaar Elias Van Breussegem (Veranda's Willems) die halfweg koers het vuur aan de lont stak en daarbij de hulp kreeg van de Nieuw-Zeelander James Fouche (Team Wiggins). Backaert (Wanty-Groupe Gobert) maakte in zijn eentje de brug naar de twee koplopers. Meer dan driekwart minuut bonus kreeg het koptrio niet bij elkaar. Voor Fouche ging het te snel. De twee Brakelaars gingen met slechts dertien seconden voorsprong de slotronde in en konden het niet bolwerken tegen een ontketend peloton.

Plan A viel in duigen voor Wanty-Groupe Gobert waarna Plan B werd ontvouwd. Een gewaagd plan dat evenwel perfect in de plooi viel met de pas 21-jarige Wommelgemse stagiair-prof Alfdan De Decker die als sprint-troef werd uitgespeeld en de klus wonderwel klaarde. Als klap op de vuurpijl werd Boris Vallée tweede. De Noor Trond Häkon Trondsen mocht als derde met de twee ploegmaats het podium op.

Vallée riep zich voorbij de streep de stem schor om ook Backaert naar de flitsende fotografen te lokken voor een plaatje onder ploegmaats, maar ‘Backie’ kon de ontgoocheling moeilijk verbergen en blies de aftocht. “De zege blijft binnen de ploeg”, sprak de aanvaller bij uitstek zichzelf moed in.

Alfdan De Decker was al aan zijn negende overwinning toe en tekent eerstdaags een profcontract. “Dat de ploeg de kaart trekt van een stagiair klinkt ongetwijfeld vreemd, maar het koersverloop was ideaal voor mij. Er werd gecontroleerd gekoerst in de achtervolging op Backaert en dat speelde in mijn kaart. Ik reed in Geraardsbergen pas mijn vierde koers voor Wanty. Dit is mijn sterkste seizoen ooit. De schitterende aankomststrook in Geraardsbergen geeft mijn zege extra glans.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio