Duitse kampioen sprint naar zege in Brussels Cycling Classic, Stuyven strandt op tweede plaats

Pascal Ackermann heeft de zesde editie van de Brussels Cycling Classic (1.BC) gewonnen, de vroegere Parijs-Brussel. De Duitse kampioen was de snelste in de aangekondigde massasprint op de Houba de Strooperlaan, in de schaduw van het Koning Boudewijnstadion. Jasper Stuyven strandde op de tweede plaats.

Na 10 kilometer vormde zich een kopgroep met Oliver Naesen, de Nieuw-Zeelander Hamish Schreurs, de Nederlander Nick van der Lijke, de Luxemburger Tom Wirtgen en de Denen Lars Ytting Bak en Jonas Gregaard Wilsly. Zij boekten halfkoers hun maximale voorsprong van 3:30.

Na de beklimming van de Rue d'Ittre in Tubeke, op 75 kilometer van de finish, moest Schreurs er voorin af. In de grote groep bepaalden vooral Groupama-FDJ, Quick-Step Floors en UAE Team Emirates het tempo. Na de beklimming van het Krabbos, de twaalfde en voorlaatste helling van de dag, trokken Thomas Sprengers, de Fransman Rémi Cavagna en de Pool Kamil Gradek in de tegenaanval. Op de Sollenberg, de laatste helling van de dag op 38 kilometer van de eindmeet, moest Wirtgen zijn medevluchters laten rijden. De Luxemburger werd snel opgeraapt door het groepje met Sprengers, waarbij ook de Fransman Anthony Turgis was komen aansluiten. Ook dat gezelschap ging te snel voor Wirtgen.


Met nog 28 kilometer voor de boeg sloten de vier achtervolgers aan bij de vier leiders. Wat verderop versnelde Cavagna, Naesen reageerde. Het tweetal kreeg met Bak, Turgis en Sprengers opnieuw versterking. Cavagna en Naesen gooiden de handdoek en toen bij het indraaien van een bocht Turgis en Sprengers tegen de vlakte gingen, bleef Bak alleen over. De Deen was er op 11 kilometer van de finish ook aan voor de moeite.

Meteen konden de teams van de sprinters beginnen aan de voorbereiding op de aangekondigde massaspurt, al pruttelde Dries De Bondt nog even tegen. Op de lange Houba de Strooperlaan gingen enkele renners, onder wie Rudy Barbier, tegen de vlakte. Arnaud Démare, de winnaar van vorig jaar, werd daarbij gehinderd en zag zo alle kansen verdwijnen. Ackermann liet het niet aan zijn hart komen, zette zich ven ver op kop en hield makkelijk stand.

De Duitse kampioen boekte zijn zevende zege van het seizoen. Eerder bracht hij de slotrit van de Ronde van Romandië (WT), een etappe in de Dauphiné (WT), de Prudential Ride Londen Surrey Classic (WT) en twee ritten in de Ronde van Polen (WT) op zijn palmares. 

Ackermann: "Ik hoop nog in België te winnen"

“Dit was best wel een pittige wedstrijd. Wij kregen vandaag dertien hellingen voorgeschoteld. Dat is toch niet mis. Het was de gehele dag op en af. De ploeg werkte hard voor mij en zo kon ik in een goede positie aan mijn eindsprint beginnen. Het is altijd mooi als je de inspanningen van de teamgenoten kan afwerken”, reageerde Ackermann.

Door een val in de laatste honderden meters was de spurt van Arnaud Démare en zeker Rudy Barbier, die samen met enkele van zijn ploegmakkers tegen de vlakte ging, volledig ontregeld. “Ik heb niets gezien van die valpartij. Dat gebeurde achter mij. Ik hoorde wel het gekende gekraak van ineenhakende fietsen. Ik weet ook niet waarom ze vielen. Ik concentreerde me enkel op mijn eigen laatste meters. Het is mijn eerste zege in België, maar ik hoop er de komende weken nog enkele aan toe te voegen.”

Stuyven: "Toch ben ik niet ontgoocheld"

Na zijn ritzege in de BinckBank Tour, tussen Blankenberge en Ardooie, moest Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) op de Brusselse Houba de Strooperlaan genoegen nemen met de dichtste ereplaats. Stuyven kwam nog dicht, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in de Duitser.

“De sprint werd helemaal ontregeld door die valpartij en ik was totaal verrast toen ik zag dat Pascal Ackermann meteen zo’n kloof had op ons”, vertelde Stuyven. “Ik twijfelde even en dat had ik niet mogen doen. Toch ben ik niet ontgoocheld. Volgens mij zat er niet meer in. Bedoeling was om de koers hard te maken. De vluchtersgroep met Oliver Naesen gooide echter wat roet in het eten. Die mannen hielde er best een pittig tempo op na, waardoor de sprintersploegen eigenlijk de hele dag aan de bak moesten om de kloof te dichten. Al bij al ben ik best tevreden met die tweede plaats na Ackermann.” 

Uitslag:

1. Pascal Ackermann

2. Jasper Stuyven

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.