Geen Hijfte-kermis zonder een heemkundig verhaal van Antoon Standaert

FOTO. "Bloemisten van Hijfte" nemen Hermeline in

Voor de tweeëntwintigste keer stelt plaatselijk heemkundige Antoon Standaert een stukje geschiedenis van Hijfte tentoon tijdens het kermisweekend. In een volledig vernieuwde feestzaal Hermeline dit keer, waardoor de tentoonstelling nog beter tot haar recht komt. Voor deze editie grasduinde de man die liefst in de schaduw van echtgenote Janine Stadeus blijft in het verhaal van de Hijftese bloemisten. Een voor de hand liggend thema, dat vreemd genoeg nog niet aan bod kwam. "Ik bladerde door mijn collectie deze winter, en stelde vast dat de map van de bloemisten vol zat", vertelt Antoon. Alsof de ambachtelijk aangemaakte panelen zichzelf aanvullen.

Binnenstappen in de tentoonstelling van Antoon Standaert, dat is een herkenbaar stramien. Na de mis verdringen tientallen bewoners van alle leeftijden zich voor de panelen van de tentoonstelling. Een mama met de smartphone in aanslag, om foto's van de foto's te nemen. "Kijk, dat is pépé hier", kraait een jong meisje. "En dat is Cis de leugeneire", komt een oudere inwoner op de schouder van Antoon Standaert tikken. Waarna een nieuwe anekdote wordt bovengehaald over Frans De Mey, die op de foto fier poseert aan de Leuvense stoof in de woonkamer. Altijd dezelfde opmerkingen ook: "Proficiat hé, Antoon": nog voor de mensen op ontdekkingstocht gaan, zijn ze er na eenentwintig edities al zeker van dat het weer in orde zal zijn. En meestal is de volgende vraag: "Welke kant moeten we beginnen?" En dat is - de nuchterheid van Antoon kennende - natuurlijk in wijzerszin.

Toen waren ze nog met 20

Zesentwintig panelen over het bloemistenleven in Hijfte, maar dat betekent natuurlijk niet dat het nu nog allemaal groeit en bloeit in de bloemengemeente Lochristi. "Er zijn nu nog een twintigtal bedrijven die met de sector te maken hebben", vertelt Antoon, "maar het zijn natuurlijk niet allemaal bloemisten. Eigenlijk is er nog één begoniakweker, Dirk Buysse, en zijn er zeven azaleakwekers. De andere zijn actief op de markt, of kweken planten, of hebben een depot, of leveren zelfs materiaal voor de filmset (ZAP, nvdr.).

De tentoonstelling "Bloemisten van Hijfte" is vooral opgebouwd rond familienamen: De Schoenmaecker, Van Hecke, De Sommer, Matthijs, De Wispelaere, allemaal klinkende namen uit de bloemistenwereld. "Het is een van de kleurrijkste tentoonstellingen geworden, letterlijk dan, onder meer door de kleur van de begoniavelden", zegt de samensteller. "Ze geeft dit keer ook een interessant beeld van het bloemistenleven en de geschiedenis ervan. Wie geinteresseerd is in de hele cyclus, van het verspenen tot en met het leveren van de begoniaknollen aan de verzender, kan het hier gedetailleerd volgen. De samensteller heeft ook steeds oog voor nieuwe invalshoeken: zo  is er een opmerkelijk deel van de tentoonstelling gewijd aan festiviteiten, die doorgaan in de vaak grote hallen van bestaande bloemisterijen. Bloemisten als sociaal bindmiddel, je moet er maar opkomen natuurlijk. Ook vroegere bloemisterijen die nu ten prooi gevallen zijn aan verkaveling, komen aan bod.

Elisabeth I

De meest opmerkelijke foto die ons na ons bezoek overblijft, is die van koningin Elisabeth I, de echtgenote van koning Albert I, toen Hijfte koninklijk bezoek kreeg in 1929. "De eerste en enige keer", oppert een aantal bezoekers. Elisabeth I, dansend midden een Hijftes begoniaveld. Ja, ook een kleine eeuw geleden werd het protocol al eens met de voeten getreden.

In de schaduw van zaal Hermeline was er ook opnieuw evenementenradio VROB,  klaar voor een lange nazomer. Daar passeerden vandaag vooral vertegenwoordigers van andere kermissen, want met 't Kasseitje, 't Kapelleken en Desteldonkkermis wordt het de komende weken weer drummen in kermisland. Later meer hierover, al kan u nu al zondag 14 oktober met stip in uw agenda laten noteren. Niet alleen omdat u weer uw lokale politici moet gaan steunen, maar ook omdat Willy Sommers ' s avonds de winst of nederlaag van uw kleur mee komt vieren in de feesttent van 't Kapelleken. 

"Bloemisten van Hijfte" is nog te bekijken vandaag zondag en morgen, op de traditionele jaarmarkt, in de vernieuwde zaal Hermeline. We schreven het hier al vroeger: jammer dat het noeste werk van een gedreven Hijftenaar dan al weer onherroepelijk in de kast verdwijnt. Misschien biedt het nieuwe culturele onderkomen in Lodejo in de toekomst wel een uitweg om dat stukje historiek van Hijfte nog een beetje langer tentoon te stellen?

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio