Ook zaterdagmarkt is terug: “Groter én overzichtelijker”

Tienduizend Bruggelingen vieren mee inhuldiging van vernieuwde 't Zand

© ktb

© mvn

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De feestelijke opening van 't Zand heeft zowat 10.000 Bruggelingen naar het heraangelegde plein gelokt. Zaterdagochtend beleefde het plein al zijn vuurdoop, met de terugkeer van de wekelijkse markt.

Koen Theuns

Zes fanfares en harmonieën, de nodige speeches, randanimatie en, vooral, een gratis receptie: het vernieuwde 't Zand is zaterdag op gepaste wijze in gebruik genomen. De feestelijke opening lokte zowat 10.000 Bruggelingen naar het nieuwe plein, waar sinds de start van de werken goed anderhalf jaar geleden, dagelijks gemiddeld 75 arbeiders aan het werk waren. Zowat 1,3 miljoen stenen werden in het plein ingepast, 1 kilometer riolering werd aangelegd en 107 bomen werden aangeplant. Maar het belangrijkste volgens burgemeester Renaat Landuyt (SP.A): het plein heeft zijn oorspronkelijke vorm terug, die van vóór de aanleg van de spoorweg bijna twee eeuwen geleden. “Door de heraanleg hoort West-Brugge ook opnieuw bij de binnenstad en is het centrum hersteld. Het ei van Brugge is opnieuw écht een ei”, zegt Landuyt.

Wel klinkt her en der gemor dat het plein kaal en grijs oogt — de fontein centraal op het plein is verdwenen — maar die kritiek wuift Landuyt weg. “Kaal? We hebben die plaats nodig voor de vele evenementen. En het grijs is afkomstig van de cementsluier. De komende maanden zal die verdwijnen en zal de echte kleur van de stenen, die je nu al kunt zien ter hoogte van de terrassen, tevoorschijn komen.”

Hoe dan ook, het nieuwe 't Zand was voor het team van Hertog Jan een belangrijke factor om hun zaak Bistro L.E.S.S. naar het plein te verhuizen. Topchef Gert De Mangeleer en sommelier Joachim Boudens kwamen hun keuze toelichten op het podium. “We wilden absoluut in Brugge blijven. Belangrijk in de zoektocht naar een pand waren een commerciële, dynamische ligging en een grote parking, en dat heb je natuurlijk allemaal op 't Zand. Als er ons geen onverwachte ongemakken overkomen, kunnen we openen in februari 2019.”

Wel al helemaal verhuisd naar 't Zand: de zaterdagmarkt. De marktkramers, die tijdens de werken hun tenten opsloegen op het Beursplein, zijn maar wat blij met de terugkeer. “Standhouders die door de verhuizing hadden afgehaakt, keren nu terug. Hetzelfde geldt voor de klanten: we zien opnieuw gezichten die we op het Beursplein niet zagen. Het is hier dan ook stuk gezelliger”, zegt marktkramer Hans Heindryckx.

Door de nieuwe indeling is er meer plaats en passen alle kramen op het plein. Geen groenten, fruit en planten meer op het Beursplein, maar alles dus op 't Zand.

“Ook positief is dat alle kramen nu in lange gangen zijn ingedeeld. Dat is veel overzichtelijker”, zegt schepen van Lokale Economie Hilde Decleer (CD&V). Heindryckx beaamt. “Daardoor zijn bezoekers sneller geneigd om de hele markt te doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt