Koppel met auto weggekatapulteerd door man die samen met vriendin vlucht voor politie: “We hebben die aanrijder niet zien aankomen. Hij moet onvoorstelbaar snel hebben gereden”

Jurgen is ongedeerd, Conchita is een week arbeidsongeschikt. “We hebben veel geluk gehad dat er net geen tegenligger kwam.” Foto: gsd

Izegem / Ingelmunster -

Een automobilist uit Avelgem heeft zijn vriendin bijna de dood ingejaagd toen hij zaterdag vluchtte voor de politie. Op de Rijksweg in Lendelede knalde Thierry D. (48) met hoge snelheid op een voorligger. “We hebben veel geluk gehad”, zeggen de slachtoffers.

Thierry D. (48) en zijn vriendin Kathy I. (50) uit Avelgem hadden er zaterdag een gezellige avond opzitten in een café in Tielt.

Thierry at een spaghetti, dronk er een aantal Ricards en postte op Facebook dat hij samen met Kathy aan het genieten was. Maar volgens getuigen had de man veel te diep in het glas gekeken toen hij iets voor 22 uur weer achter het stuur kroop.

Bovendien vertoonde hij gevaarlijk rijgedrag. Toen de politie hem in Ingelmunster risicovolle (inhaal)manoeuvres zag uithalen in de Meulebekestraat wilde ze hem aan de kant zetten.

Achtervolging van bijna 10 km

Maar Thierry stopte niet. Integendeel, het was de start van een wilde achtervolging van bijna 10 kilometer. Hij duwde het gaspedaal van de Citroën Xsara Picasso diep in en zoefde weg richting Kuurne.

Aan de rotonde van de Brugsesteenweg met de Rijksweg liep het een eerste keer mis. De man had er een lichte botsing met een andere automobiliste, die ongedeerd bleef.

Maar voor de vluchtende wegpiraat was dat nog niet het sein om te stoppen. Hij raasde verder de Rijksweg richting Izegem, waar het ter hoogte van de Globus Bazar in Lendelede iets na 22 uur helemaal verkeerd liep.

“We hebben hem nooit zien aankomen”, zeggen Jurgen Verbeke (50) en Conchita Feys (42) uit Izegem, die achteraan werden aangereden.

Hun Opel Astra werd over de Rijksweg gekatapulteerd en strandde aan de andere kant op een parkeerstrook. “Die man moet onvoorstelbaar snel hebben gereden, want we reden zelf 70 en nog is onze auto total loss”, zegt Jurgen. “Onze banden waren lek, het chassis was geplooid en zelfs de hoofdsteun van mijn zetel was afgebroken. We zijn drie of vier keer rond onze as getold. We hebben veel geluk gehad dat er net geen tegenligger aankwam.”

Jurgen en Conchita raakten als bij wonder slechts lichtgewond. Toen ze uit hun wagen stapten, wisten ze niet wat hen overkwam. Rond hen stond het meteen vol politiewagens. Ze werden voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

“Ik ben ongedeerd”, zegt Jurgen. “Conchita is een week arbeidsongeschikt. Ze wandelt met krukken omdat ze niet meer op haar linkerbeen kan staan en last heeft van haar arm.”

Levensgevaar geweken

Voor de aanrijder en zijn inzittende vriendin zag het er veel ernstiger uit. Hun Citroën was over de kop gegaan en belandde in een sloot. De brandweer werd opgeroepen om hen te bevrijden. Vooral de vrouw was er ernstig aan toe. Ze verkeerde eerst in levensgevaar, maar zondag was haar toestand gestabiliseerd.

De bestuurder kwam er met lichtere verwondingen van af. “Er wordt nog onderzocht waarom hij vluchtte, al vermoeden we dat hij onder invloed van alcohol reed”, zegt het parket van Kortrijk.

Jurgen en Conchita moeten zich voorlopig behelpen zonder wagen. Hun ouders brachten hen rond 2 uur ‘s nachts van het ziekenhuis naar huis. “Het is afgelopen met ons autootje van amper drie jaar oud”, zucht Jurgen. “Allemaal omdat die man dronken achter het stuur kroop en wegvluchtte. Waarom toch?”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio