Na kritiek nu ook lof voor hopmonument

Nu het monument hopranken kreeg, valt het al wat meer in de smaak. De jongeren van FLOS maakten zelfs al een miniatuurversie (kleine foto). Foto: lds

Aalst / Meldert -

In bijzijn van artiest Jean Bernard Koeman werd zondag het nieuwe hopmonument in Meldert ingewijd. Hoewel het grootse kunstwerk in gegalvaniseerd staal op weerstand botst, weet het ook harten te veroveren nu het gehuld is in echte hopperanken.

Of je het nu mooi of lelijk vindt: het hopmonument op het dorpsplein in Meldert gaat nog steeds gretig over de tongen. Dat ontging vzw Flos, de foeriers en (oud-)leiding van scouts Meldert niet: zij installeerden gisteren een gepersonaliseerde miniatuurversie van het kunstwerk op hun eetkraampje. “We hebben dit in de eerste plaats gemaakt om alles een beetje te relativeren”, zegt Nils Zahirovic (30) van Flos. “Er is heel wat commotie geweest rond het monument, er is veel over gezaagd maar uiteindelijk heeft dat wat animo gebracht in Meldert.”

Het kunstwerk kwam er op vraag van de Heemkundige Kring De Faluintjes. Kunstencentrum Netwerk begeleidde de stad Aalst in de zoektocht naar een kunstenaar. Kunstenaar Jean Bernard Koeman creëerde een omgekeerde abstracte hopbel in een metalen constructie van 5,5 meter hoog en een diameter van zes meter. Die werd beplant met hopbellen tot zeven meter hoog. De tekst ‘op de omtrek van de aarde komen begin en einde samen’ symboliseert de oneindigheid van de seizoenen.

Levend kunstwerk

“De kritiek is voor niemand leuk”, reageert Koeman, “maar het is ook begrijpelijk dat verandering commotie met zich meebrengt in een klein dorp. Hop groeit normaal hoger, ik heb er al een stuk af gedaan.”

Het project kostte 25.000 euro. “Hier kan je de hop nog ruiken en voelen”, zegt Fons Dierickx van de Heemkundige Kring. “Het is een uniek, levend kunstwerk.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio