Sluipverkeer niet welkom in Koning Albertlaan

Bierbeek / Korbeek-Lo -

Het ANPR-cameraproject Korbeek-Lo Noord roept gemengde reacties op. Velen lijken hier niet mee gediend, bijna 800 mensen hebben een petitie getekend tegen het project.

Camera's met nummerplaatherkenning zullen het sluipverkeer op de Koning Albertlaan en Panoramalaan tijdens spitsuren de toegang ontzeggen. “Mensen die wonen binnen een ruime perimeter van het gebied kunnen een toegangsbewijs krijgen”, zegt Bierbeeks burgemeester Johan Vanhulst (CD&V).

“Die baan is geen verbindingsweg”, vervolgt hij. “We viseren onder meer de chauffeurs op de route Limburg-Brussel die van de E314 naar de E40 doorsteken via onze binnenbanen. Hen willen we leiden langs de route die voor hen bedoeld is. De steenwegen dus. "

Het ANPR-systeem zal op gezette tijden waken over de binnenbanen. “We willen ons enkel focussen op de weekdagen, tijdens de ochtend- en avondspits”, zegt Vanhulst. “Vandaag passeren er op die route meer dan 4.000 voertuigen per dag, die zich in veel gevallen niet houden aan de opgelegde 30 per uur. Dat willen we nu op een slimme manier aan banden leggen.”

De geplande maatregel stoot echter op veel weerstand. Al bijna 800 mensen hebben de petitie Neen aan privé straten in Bierbeek! op change.org getekend. “De steenwegen zijn reeds zeer verzadigd. Deze beslissing zal het probleem slechts vergroten”, stelt de petitie. “Dit omrijden en het vergroten van files zal net meer vervuiling geven.”

De nieuwe ANPR-opstelling gaat wellicht begin volgend jaar van start.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio