Protest tegen asfaltering

Bewoners Fruithoflaan willen hun klinkers behouden

Bewoners Fruithoflaan willen hun klinkers behouden

De Fruithoflaan in Zandhoven. Foto: kma

Zandhoven - De bewoners van de Fruithoflaan in Zandhoven vonden zaterdag een brief in hun bus dat een aannemer woensdag het klinkerwegdek komt asfalteren. Ze hopen dat de gemeente die beslissing terugdraait, “want wij willen dit niet.”

De Fruithoflaan is een rustige straat tussen de Bogaereweg en de Osseweg in de wijk Bogaerevelden, waar overal beklinkerde straten zijn. Het wegdek in de Fruithoflaan is verzakt en ligt onder het niveau van de goot, zodat er bij hevige regenval soms wateroverlast is.

“Maar sinds de heraanleg van de N14 is dat al hard verbeterd”, zegt Mia Van der Taelen. “Dit is gewoon een overstromingsgevoelig gebied. Klinkers zijn waterdoorlatend. Wij begrijpen niet dat de gemeente nu zonder ons te consulteren zomaar beslist heeft om te asfalteren. Er staan hier amper zeven huizen. Wij hebben nooit geklaagd. Dat de Fruithoflaan een wegdek in asfalt krijgt, vloekt met de rest van de wijk Bogaerevelden. Gaan ze die straten in de toekomst ook asfalteren bij problemen? Het doet afbreuk aan het ruraal karakter van onze mooie wijk.”

Volgens Mia is asfalt kankerverwekkend en onecologisch. “Wij hopen dat de gemeente nog tot een ander inzicht komt. Als het wegdek zo slecht is, bestaan er ook nog stratenmakers die de klinkers kunnen herleggen. De nieuwe straten in deze wijk worden altijd in klinkers uitgevoerd.”

Volgens schepen van Openbare Werken Rudi Willems (CD&V) komt de veiligheid in het gedrang en zorgen de verzakkingen voor wateroverlast. “We gaan dit niet terugdraaien, het

is al gebudgetteerd. De bewoners mogen niet uit de lucht vallen. Ze hebben gezien dat hier opmetingen gebeurd zijn en het stond in ons overzicht met onderhoudswerken. We gebruiken waterdoorlatend asfalt. Deze oplossing kost twee tot drie keer minder dan nieuwe klinkers. In de wijk Viesenbos in Pulderbos is iedereen blij met het nieuw asfalten wegdek.” Volgens Mia is dat geen vergelijking. “Daar lagen betonstroken, dat is iets anders.”

(kma)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio