Expert klaagt aan dat luchtvaartmaatschappijen nu ook besparen op de toiletten, tot groot ongemak van de reizigers

Expert klaagt aan dat luchtvaartmaatschappijen nu ook besparen op de toiletten, tot groot ongemak van de reizigers

Foto: shutterstock

Luchtvaartmaatschappijen proberen hun vliegtuigen almaar efficiënter te maken. Voortdurend wordt bekeken wat verbeterd kan worden, waar er bespaard kan worden… Elke centimeter telt. Maar jammer genoeg zijn die veranderingen niet altijd voordelig voor de passagiers. Vooral de laatste aanpassing - nog minder ruimte in de toiletten - veroorzaakt heel wat ongemakken, aldus Scott McCartney, luchtvaartspecialist van de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

“Oudere” vliegtuigen waren op borsthoogte ongeveer 85 centimeter breed, zegt McCartney. “Op de nieuwere toestellen is dat maar 65 centimeter meer. Een ruimtebesparing van zo’n 20 procent. Als je weet dat ze ook nog snoeien in de beenruimte, weet je dat ze een extra rij zitjes kunnen plaatsen. Bekeken over de totale levensduur van een vliegtuig levert dat miljoenen dollars extra inkomsten op.”

De nieuwste ingreep leidt wel tot een pak ongemakken. “Er komen steeds meer klachten over de beperkte afmetingen van de toiletten aan boord van een vliegtuig”, schrijft McCartney. “Sommigen kunnen zich nog nauwelijks bewegen en vaak zijn de wasbakken ook zo klein dat het water overal in het rond spat als je je handen probeert te wassen. Ik hoor van veel mensen dat ze niet meer drinken voor korte vluchten om zo een toiletbezoek in de lucht te vermijden.”

Net omdat het zo’n onpopulaire maatregel is, is de luchtvaartsector meestal niet happig om te praten over het “toiletbeleid”, vervolgt McCartney. “Vliegtuigmaker Boeing wijst bij vragen erover altijd naar de luchtvaartmaatschappijen en daar verwijzen ze meestal naar de constructeur. Zelfs de ontwerper van de toiletten hult zich meestal in stilzwijgen.”

Andere functies

Luchtvaartmaatschappij Delta Airlines relativeerde het artikel van The Wall Street Journal. “Toestellen met kleinere toiletten hebben een aantal extra functies, zoals zetels met stopcontacten en entertainment-voorzieningen. De reizigers hechten daar een grotere waarde aan.”

Ook toilettenfabrikant Rockwell Collins reageerde. “Door veranderingen in het design wordt er meer ruimte teruggegeven aan de passagier. Kleinere toiletten laten meer beenruimte toe. Je moet enkele minuten in het toilet afwegen tegenover enkele uren in je zitje.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees