Fenomenen Frodeno en Ryf winnen WK Ironman op halve afstand: voorproefje voor Hawaï?

Fenomenen Frodeno en Ryf winnen WK Ironman op halve afstand: voorproefje voor Hawaï?

Foto: Getty Images for IRONMAN

Het WK Ironman op de halve afstand in Zuid-Afrika van afgelopen weekend leverde geen verrassende winnaars op. Bij de mannen eiste Jan Frodeno na drie jaar opnieuw de troon op, bij de vrouwen was er andermaal niets te doen aan de ongenaakbare Daniela Ryf. De twee wereldsterren van het triatlon tankten in Nelson Mandela Bay hun visitekaartje af voor dé belangrijkste wedstrijd van het jaar: het WK in Hawaï over zes weken.

Ladies first: ook dit weekend stond er op het WK Ironman 70.3 (1,9km zwemmen, 90km fietsen en 21,1km lopen) bij de vrouwen geen maat op Daniela Ryf. “Success does not mean winning everything, but making the best of every situation”, staat in het groot te lezen bovenaan de persoonlijke website van Daniela Ryf. Maar ondertussen wint de 31-jarige Zwitserse de voorbije jaren wel mooi zo ongeveer elke grote wedstrijd waar ze aan de start staat. Zeker op de grote kampioenschappen laat Angry Bird niks liggen. Het Zwitserse uithangbord van Red Bull pakte dit weekend in Nelson Mandela Bay na 2014, 2015 en 2017 haar vierde wereldtitel op de halve afstand. Geen enkele man of vrouw deed het haar voor.

Fenomenen Frodeno en Ryf winnen WK Ironman op halve afstand: voorproefje voor Hawaï?
Foto: Getty Images for IRONMAN

In een winnende tijd van 4:01:12 uren was ze bijna drie minuten sneller dan het Britse toptalent Lucy Charles en zes minuten sneller dan de Duitse Anne Haug. Zelfs een gebroken rits kon Ryf niet deren. Met een wapperend triatlonpakje geraakte ze op de fiets niet verlost van Charles, maar in de halve marathon liep de million dollar baby - ze won enkele jaren geleden ooit een ongeziene cheque van 1 miljoen dollar aan prijzengeld in het Midden-Oosten - weg van haar laatste overgebleven concurrente. Wie twijfelt er nog aan dat Ryf over zes weken in Hawaï ook haar vierde opeenvolgende titel op het WK Ironman volledige afstand pakt? Op termijn moet de 24-jarige Lucy Charles - vorig jaar tweede op negen minuten van Ryf in Hawaï - echt de handschoen kunnen opnemen, maar allicht is de Britse op haar 24 jaar nog iets te groen achter de oren om haar 31-jarige rivale en parcoursrecordhoudster echt te bedreigen.

Mentale opsteker voor Frodeno

Meer spanning bij de mannen, waar Jan Frodeno een erg hevige strijd uitvocht met de Brit Alistair Brownlee en de Spaanse titelverdediger Javier Gomez. Frodeno is de olympisch kampioen van Peking 2008, Brownlee die van Londen 2012 en Rio 2016. Met een halve marathon in een tijd van 01:06:34 maakte Frodeno uiteindelijk het verschil. Voor de 37-jarige Duitse tank Frodeno is het zijn tweede wereldtitel op de Ironman 70.3, drie jaar na zijn eerste. En mentaal een flinke opsteker richting WK Ironman Hawaï over zes weken.

Fenomenen Frodeno en Ryf winnen WK Ironman op halve afstand: voorproefje voor Hawaï?
Jan Frodeno Foto: Getty Images for IRONMAN

Want het onaantastbare aureool is Frodeno sinds vorig jaar op Hawaï definitief kwijt. Toen de Duitse titelverdediger (oppermachtig winnaar in 2015 en 2016) geblesseerd neerzeeg op Ali’i Drive tijdens de marathon ging er een siddering door het publiek. De onsterfelijk gewaande superman bleek dan toch kwetsbaar. Dat zijn landgenoot Patrick Lange even later in een nieuw parcoursrecord naar de zege snelde, moet mentaal een flinke dreun geweest zijn voor Frodeno. En zorgt ervoor dat de Duitser voor het eerst in drie jaar niet als dé absolute nummer één afzakt naar The Big Island. Dat Frodeno afgelopen zomer Lange in eigen land ruimschoots versloeg op het EK in Frankfurt zal al een mentale boost hebben gegeven. Met de wereldtitel 70.3 op zak voor Frodeno ligt de druk in Kona toch weer net iets meer bij Lange.

Fenomenen Frodeno en Ryf winnen WK Ironman op halve afstand: voorproefje voor Hawaï?
Pieter Heemeryck

Ook nog een bijzonder eervolle vermelding voor onze landgenoot Pieter Heemeryck, die zondag in Zuid-Afrika knap vijfde werd in dat ijzersterke deelnemersveld. Een uitstekend resultaat voor de nog altijd maar 28-jarige Leuvenaar. Heemeryck fietste geweldig en begon samen met het podiumtrio aan zijn halve marathon, maar moest op het einde nog de Amerikaan Ben Kanute laten passeren. Een vijfde plaats is hoe dan ook de beste prestatie van Heemeryck tot op heden. Vorig jaar werd hij in het Amerikaanse Chattanooga tiende bij zijn debuut. Dit is een prestatie die het beste doet verhopen met het oog op het WK 70.3 dat volgend jaar dicht bij huis in Nice wordt gehouden. Een WK waar trouwens ook Frederik Van Lierde zijn zinnen heeft opgezet.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.