EPO nog niet uit het peloton verdwenen: Wit-Rus betrapt op ‘klassieker’ onder de dopingproducten

EPO nog niet uit het peloton verdwenen: Wit-Rus betrapt op ‘klassieker’ onder de dopingproducten

De Wit-Rus Kanstantin Sivtsov (36) is bij een controle buiten competitie betrapt op het gebruik van EPO. De renner van Bahrain-Merida is tijdelijk geschorst in afwachting van een verder verloop van de procedure.

De Internationale Wielerunie UCI heeft een communiqué rondgestuurd met de melding dat Sivtsov op 31 juli bij een controle buiten competitie is betrapt op Erythropoietin, beter bekend als EPO. De renner mag een B-staal aanvragen en is als gevolg van de UCI-regels tijdelijk geschorst.

EPO maakte vooral in de jaren negentig opmars in het peloton, wat leidde tot verhoogde dopingcontroles en de invoering van het biologisch paspoort. Het product - bedoeld voor de aanmaak van rode bloedcellen - leek de jongste jaren uit het peloton te zijn verdwenen maar niets blijkt minder waar te zijn.

Sivtsov is een verdienstelijk renner met onder meer ritwinst in de Ronde van Italië (2009). Hij reed vier jaar voor HTC-Columbia en even lang in dienst van Team Sky. Vorig jaar verhuisde hij naar Dimension Data, dit jaar komt hij uit voor Bahrain Merida maar zijn contract loopt eind dit jaar af. In juni had het team hem al laten weten dat hij niet moest hopen op een contractverlenging.

Vier dagen na zijn positieve dopingtest stond de ploegmaat van Vincenzo Nibali nog aan de start van de Clasica San Sebastian. In de Spaanse WorldTour-koers moest de klimgeit opgeven. Sindsdien kwam hij niet meer in actie.

Siutsou, die zich in 2004 tot wereldkampioen bij de beloften kroonde, kan nog een analyse van het B-staal aanvragen. Hij riskeert een schorsing van enkele jaren. Eerder reed de Wit-Rus in het shirt van onder meer Dimension Data en Sky.
 

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.