Stem voor jouw lokaal energieproject

Stem voor jouw lokaal energieproject

De laadpaal op het Gaston Martensplein. Foto: Pol De Frene

Zulte - Alle gemeenten kregen een oproep om een energieproject te verwezenlijken in het kader van de campagne “Overal Stroomversnellers”. Maar liefst 151 gemeenten gingen de uitdaging aan en dienden samen 378 projecten in. Ook Zulte diende twee projecten in. Tot 7 oktober kan iedereen zijn steentje bijdragen en helpen om deze projecten te verwezenlijken. Dat kan door te stemmen voor je favoriete project op de website www.stroomversneller.be. Zodra 1% van de volwassen inwoners van een gemeente heeft gestemd, ontvangt deze gemeente een startbudget tot €1 per inwoner. Als Zulte en alle andere deelnemende gemeenten daarin slagen, dan wordt Vlaanderen een pak energievriendelijker.

De Zultse projecten

Dakisolatie bejaardenwoningen en ontmoetingscentra OCMW Zulte, inschatting kost €534.875

Het OCMW van Zulte is eigenaar van 55 bejaardenwoningen, gespreid over de 3 deelgemeenten nl. Moerbeekpark (39 jaar oud) , Sint-Pieterspark en Guldepark (30 jaar oud). De woningen zijn op constante basis verhuurd aan bejaarden die de verbruikskosten ten laste nemen. Elke site is voorzien van een ontmoetingscentrum voor de bewoners. Het OCMW wil graag gefaseerd investeren in het aanbrengen van dakisolatie.

Resultaat van dit project is een aanzienlijke besparing in de energiefactuur. Het grootste deel van de warmte in een woning verdwijnt immers via het dak. Bij gebrek aan dakisolatie is de energiefactuur aanzienlijk hoger voor deze bevolkingsgroep die reeds kwetsbaarder is. Door isolatie worden ook vocht en schimmels geweerd en nemen de omgevingsgeluiden af

Elektrische dienstwagen OCMW Zulte, inschatting kost €30.000

Het OCMW van Zulte beschikt over een aantal dienstwagens. Eén van de dienstwagens is aan vervanging toe, want ruim 10 jaar oud en op benzine. Het OCMW wil graag investeren in een elektrische wagen. Palend aan het Sociaal Huis bevindt zich op het Gaston Martensplein reeds een laadpaal.

Een elektrische wagen geeft veel minder uitstoot van CO2 en fijn stof en waarborgt dus een betere luchtkwaliteit. Bovendien is de elektrische wagen driemaal  goedkoper in verbruik dan een wagen met een klassieke verbrandingsmotor. Ook de onderhoudskost is aanzienlijk lager. Een lokaal bestuur zoals het OCMW heeft daarnaast ook een voorbeeldfunctie. Er wordt onderzocht of de dienstwagen na de diensturen ook kan dienen als deelwagen voor de burger.

Stemmen voor je favoriete project kan op www.stroomversneller.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio