Burgemeester Deswaene: "Eind goed, al goed"

De eerste steen van multifunctioneel complex Uyttenhove ligt er

De eerste steen van de lightversie van het Uyttenhovecomplex is gelegd. Burgemeester Deswaene mocht woensdagmiddag symbolisch een paar stenen op elkaar plaatsen, met daartussen zelf aangemaakte mortel. "Eind goed, al goed", vatte hij het dossier samen, dat al twee legislaturen lang een deel van de Lootse politiek beheerst. Het idee om op de Zavel een gloednieuw multifunctioneel complex te bouwen, werd vooral een lange lijdensweg. De eerste vergaderingen werden belegd in 2007 - 11 jaar geleden dus - en er kwamen tot op vandaag 140 voorvergaderingen aan te pas, nauwkeurig bijgehouden in de administratie van schepen van Patrimonium Hervé Stevens (Open VLD).

Eind 2010 diende Lochristi een bouwaanvraag in voor een nieuw ontmoetingscentrum Uyttenhove, met  onder meer een sporthal, een multifunctionele feest- en cultuurzaal en enkele ruimtes voor muziek, dans en gevechtssporten. Een jaar later weigerde Ruimte Vlaanderen de bouwaanvraag van het winnend ontwerp na onderzoek van de klachten van buurtbewoners. Het dossier belandde vier jaar op de tafel van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. De meerderheid hield evenwel vast aan de locatie en werkte een plan B uit dat in 2016 een gunstig advies kreeg van Ruimte Vlaanderen. Na goedkeuring van het voorontwerp op de gemeenteraad werd een nieuwe bouwaanvraag ingediend, dit keer met succes. De zogenaamde "lightversie" is 500 m² kleiner, ruimte die vooral wordt ingeboet bij de feest- en cultuurzaal. Lochristi voorzag ondertussen enkele alternatieven: repetitieruimtes voor muziekgroepen krijgen een nieuwe (ondergrondse) locatie in de nieuwe Lodejo, de zaal voor dans- en gevechtssporten werd voorzien bij de uitbreiding van sporthal Veerleveld in Zaffelare. 

De totale bouwoppervlakte bedraagt 3477 m², en het project kost, inclusief btw en de eerste uitrusting 10,3 miljoen euro. "Bijna een half miljoen meer dan oorspronkelijk voorzien, wat normaal is als je ziet hoeveel duurder alles geworden is op een decennium", aldus eerste schepen Stevens, die zich sterk maakt dat een aantal posten tijdens de werken kunnen herbekeken worden, waardoor nog tienduizenden euro's kunnen gespaard worden op de uiteindelijke realisatie.

"Voor mij is dit plan een deel van mijn politieke leven geweest", oppert Stevens die eind dit jaar de schepensjerp aan de haak hangt. Al liet hij meteen deze middag horen dat hij tijdens zijn "politiek pensioen" nog regelmatig een kijkje zal komen nemen op de werf. De oplevering van Uyttenhove "light" is voorzien na 600 werkdagen, dat is normaal gezien in oktober 2020. Het complex zal ook een vast onthaal en een permanente cafetaria krijgen, maar die concessies zullen worden uitgewerkt door de nieuwe bewindsploeg vanaf begin 2019. Aan de bezwaren van de omwonenden is ondertussen tegemoet gekomen: de perceelsgrens tot de buren bedraagt bijna 17 meter, en er komen ook 20 parkeerplaatsen meer op het terrein dan oorspronkelijk voorzien. Fuiven verhuizen naar de Lodejo, de klassieke eetfestijnen kunnen wel in het nieuwe Uyttenhove plaatsvinden.

"Ik ben er zeker van dat het grootste werk - de administratieve afwikkeling - nu voorbij is, nu kan de fysieke realisatie beginnen", aldus de eerste schepen. De symbolische stenen van burgemeester Deswaene - vakkundig in halfsteenverband geplaatst na een paar tips van de toekijkende schepenen - zijn alvast een begin. De echte bouwwerken beginnen op 15 oktober. Jawel, de dag na de lokale stembusslag. Bulk Architecten CVBA tekende het ontwerp, Strabag NV is verantwoordelijk voor de realisatie van het 'polyvalent centrum site Uyttenhove' zoals het op de officiële banners op de site tegenwoordig heet. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio