Hardleerse chauffeurs blijven brug rammen, ondanks GI-GAN-TISCHE waarschuwing

De grote waarschuwing bovenaan de brug was blijkbaar niet duidelijk genoeg. Foto: kvo

Waregem -

Hoewel sinds november vorig jaar een gigantische banner bestuurders waarschuwt voor de relatief lage spoorwegbrug aan de Tjollenstraat, reed zich alweer een bestelwagen vast onder het gevaarte.

Vorige week reed zich opnieuw een grote bestelwagen vast onder de spoorwegbrug ter hoogte van de Waregemse Tjollenstraat. Het doek, dat de maximale doorganghoogte van 2,5 meter in koeien van letters aangeeft, en de brug zelf raakten daardoor beschadigd.

Gemeenteraadslid Xavier Wyckhuyse (Open VLD) dringt bij het stadsbestuur aan op extra maatregelen. “In Frankrijk, Italië en Zwitserland hangen ze een metalen constructie met plastieken flappen een paar meter voor de tunnels”, zegt Wyckhuyse.

“In Nederland en Duitsland worden aan tunnels optische sensoren geplaatst waardoor te grote bestel- of vrachtwagens automatisch rood licht én een verwittiging krijgen. Zoiets moet hier toch ook kunnen? Of moeten chauffeurs zich blijven vastrijden?”

Vrees voor geluidsoverlast

Zo eenvoudig is het niet, klinkt het bij het stadsbestuur. “Vier zijstraten leiden naar die tunnel”, zegt schepen van Mobiliteit Kristof Chanterie (CD&V). “We zouden dus vier metalen constructies moeten plaatsen, waardoor de kostprijs oploopt. Bovendien vrezen we voor geluidsoverlast bij buurtbewoners, telkens wanneer een bestelwagen tegen die constructie zou rijden.”

Rode lichten kunnen evenmin, om dezelfde reden. “Dan zou het kostenplaatje oplopen tot enkele honderdduizenden euro’s”, zegt de schepen nog. “Die investering is niet te verantwoorden tegenover het aantal bestuurders dat er maar mee te maken heeft. Spoorwegbeheerder Infrabel is trouwens eigenaar van de tunnel.”

Extra verkeersborden

Een oplossing ligt dus niet voor de hand. “Wat voorzichtiger zijn als bestuurder, misschien”, oppert gemeenteraadslid Henri Destoop (CD&V), zelf ook professioneel als chauffeur aan de slag. “Of simpelweg wat extra verkeersborden en wegmarkeringen plaatsen”, stelt Mario Verhellen (SP.A)) voor.

Burgemeester Kurt Vanrckeghem (CD&V) belooft verschillende mogelijke oplossingen te bestuderen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees