Het verborgen racistische karakter van rechtse studentenclub Schild & Vrienden: “Deel nooit screenshots uit deze groep”

Het verborgen racistische karakter van rechtse studentenclub Schild & Vrienden: “Deel nooit screenshots uit deze groep”

Foto: VRT Pano

De rechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden zet zich naar eigen zeggen in voor een Vlaanderen dat gebaseerd is op traditionele waarden en normen. Maar een onderzoek van hun duizenden geheime berichten op Facebook door het VRT-programma Pano laat een racistische en antisemitische organisatie zien die het geweld niet schuwt en die in verenigingen infiltreert.

De groep werd ontmaskerd door het VRT-programma Pano. Een halfjaar lang volgde reporter Tim Verheyden met een kleine camera student Dries Van Langenhove en zijn organisatie Schild & Vrienden. Een jongerenvereniging die pas vorig jaar is opgericht, maar hoge ogen gooit omdat haar boodschap van een “weerbare” jeugd in een zuiver Vlaanderen erg lijkt aan te slaan. De vereniging is bijzonder actief op sociale media, en wist zich op korte tijd ook in te werken in enkele Vlaamse instellingen.

Maar wat oprichter Dries Van Langenhove niet wist, is dat de VRT kon meelezen in de geheime Facebookgroep van Schild & Vrienden en daarna in een chatgroep op Discord, een sociaal medium dat vooral bij gamers populair is en waarin een kerngroep van ongeveer 190 leden met elkaar communiceerde. In totaal monitorde VRT 67.000 berichten. En die blijken wel heel ver te staan van de “waarden en normen” die Schild & Vrienden propageert.

(lees verder onder de foto)

Het verborgen racistische karakter van rechtse studentenclub Schild & Vrienden: “Deel nooit screenshots uit deze groep”
Foto: VRT Pano

Hitler en hakenkruisen

De duizenden berichten op de geheime pagina blijken te bulken van het racisme. Bij de video van een uitgehongerd zwart jongetje bijvoorbeeld is een liedje gemonteerd: I Don’t Care (het kan me niet schelen), I Love It. In andere berichten gaat het over “luie tyfusneger”, “vrouwelijke makakken” of moslims als terroristen.

Opvallend zijn de vele verwijzingen naar het nazisme, met zelfs een fotomontage van Dries Van Langenhove als Hitler. Ook de jodenhaat in de berichten is stuitend. De foto van een “joodse Rolex” bijvoorbeeld heeft een gasmeter in de plaats van een wijzerplaat, en er wordt gespot met de concentratiekampen. Een opvallende post komt van een lid dat zich voor N-VA kandidaat heeft gesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen in Aalst, en stemmen ronselt via een fotomontage in nazi-uniform. De VRT onthulde naar eigen zeggen bewust niet de identiteit van de N-VA’er.

Dat al die berichten niet onschuldig zijn, lijkt ook leider Dries Van Langenhove te beseffen. Op een bepaald moment stuurt hij naar leden uit de besloten groep: “Nooit screenshots delen uit deze groep. Nooit.”

Video: VRT

Mars door de instellingen

De vereniging heeft ook een duidelijke strategie: salonfähig communiceren om de macht te vergroten. “Integratie is infiltratie”, schrijft Van Langenhove aan

Het verborgen racistische karakter van rechtse studentenclub Schild & Vrienden: “Deel nooit screenshots uit deze groep”

zijn volgelingen. “We hebben er alle belang bij sleutelposities in instellingen in handen te krijgen.” Het is een strategie die hij verschillende keren herhaalt. Hij wil dat Schild & Vrienden de maatschappij verandert, niet door instellingen te bestrijden, maar door erin te infiltreren. “De lange mars door de instellingen”, noemt hij het.

Schild & Vrienden brengt die strategie ook succesvol in de praktijk. Zo slaagde het erin vier geestesgenoten verkozen te krijgen in de Vlaamse Jeugdraad, een adviesorgaan van de Vlaamse regering. Die “linkse organisatie”, zoals zij die noemen, heeft acht jongeren die verkozen worden als “adviseurs”. Vandaag zijn vier van hen via Schild & Vrienden verkozen, onder andere door extra likes te kopen via Facebook. Uit de berichten die VRT kon inkijken, blijkt dat Schild & Vrienden via die vier probeert de Vlaamse Jeugdraad stokken in de wielen te steken.

Geweld komt er zeker

Het verborgen racistische karakter van rechtse studentenclub Schild & Vrienden: “Deel nooit screenshots uit deze groep”
Dries Van Langenhove. Foto: Pano VRT

“Er komt een dag dat geweld nodig is, en dan kan je maar beter aan de goede kant staan.” Dries Van Langenhove voorspelt in de geheime chatroom een gewelddadige clash tussen “goed” en “kwaad”. Daarom roept hij zijn volgelingen op naar schietclubs te gaan en te leren schieten. Op zomerkamp in Roemenië poseert Van Langenhove ook zelf met een automatisch wapen, en een van de leden schrijft dat hij “helemaal klaar” is boven een foto met twee geweren op de Vlaamse leeuwenvlag.

Vandaar ook dat de fysieke conditie belangrijk is voor de leden van Schild & Vrienden. Ze moeten zelfs een minimale fysiek hebben om op te klimmen in de organisatie, van “normie” naar “rekruut” en dan “strijder” en ten slotte “veteraan”, net onder leider Dries Van Langenhove. “De dag van het geweld komt nog wel, hoor”, schrijft Van Langenhove. “Ik weet welke kant erop voorbereid zal zijn, en welke niet.”

LEES OOK. Oprichter Schild & Vrienden: “VRT manipuleert jullie met je eigen belastinggeld”

Geschokte reacties

Vanuit politieke hoek komen er onthutste reacties op het racisme en antisemitisme van Schild en Vriend. “Dit is niet mijn Vlaanderen en zijn niet mijn waarden”, luidt het bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Hij vraagt een onderzoek dat moet aantonen wie juist wat gepost en of geliket heeft in de besloten groepen. Ook Groen-voorzitter Meyrem Almaci zegt “dat dit niet zonder gevolgen mag blijven”.

Het verborgen racistische karakter van rechtse studentenclub Schild & Vrienden: “Deel nooit screenshots uit deze groep”
Groen-voorzitter Meyrem Almaci. Foto: BELGA

Ook de Vlaamse Jeugdraad distantieert zich “formeel” van Schild & Vrienden. Dat deelde de raad mee na de VRT-reportage. “Binnen onze werking is absoluut geen plaats voor racisme of discriminatie.”

Rik Van de Walle, rector van de UGent, waar Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove bestuurder is, zegt dat hij een onderzoek zal opstarten. Hij distantieert zich uitdrukkelijk van de boodschappen van de organisatie. “Ik heb met afschuw kennis genomen van de verwerpelijke activiteiten waarmee de groep Schild & Vrienden het maatschappelijke debat in Vlaanderen wil vergiftigen”, aldus de rector.

LEES OOK. Hevige reacties op reportage over racistische teneur Schild & Vrienden

Een boze groep studenten van de Universiteit Gent is intussen van plan om op 25 september een protestactie tegen Schild & Vrienden te houden. Dat delen ze mee via Facebook. De protestactie “Dries Van Langenhove vertegenwoordigt ons niet” wordt vooral een statement tegen het boegbeeld van Schild & Vrienden, Dries Van Langenhove. Die is behalve student aan de UGent ook bestuurslid. Al meer dan tweehonderd studenten schreven zich in.

Wat is Schild & Vrienden?

- De vereniging kwam vorig jaar voor het eerst actief naar buiten naar aanleiding van een lezingenreeks van N-VA-staatssecretaris Theo Francken. Nadat linkse studenten die lezingen hadden verstoord, organiseerde rechtse studenten op vrijwillige basis de bewaking van die lezingen.

- De Gentse studentenvertegenwoordiger Dries Van Langenhove richtte met die groep studenten Schild & Vrienden op, een verwijzing naar de Guldensporenslag van 1302. Van Langenhove is 25 jaar en studeert rechten aan de Universiteit Gent. Hij is er als studentenvertegenwoordiger verkozen lid van de raad van bestuur.

- De vereniging is niet officieel gelinkt aan een politieke partij. Ze heeft als doelstelling de jongeren “weerbaar” te maken. Centraal staan Vlaamse identiteit, gezonde ­fysieke conditie en het belang van waarden en normen.

- Schild & Vrienden houdt opgemerkte acties, onder meer tegen de vakbonden en tegen vluchtelingenorganisaties. Dankzij een sterke communicatie op sociale media wint ze snel aanhang.

- De vereniging telt naar eigen zeggen ongeveer negenhonderd leden.

Het verborgen racistische karakter van rechtse studentenclub Schild & Vrienden: “Deel nooit screenshots uit deze groep”
Foto: VRT Pano
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees