Zit vicepresident Pence achter vernietigend opiniestuk van ‘verzet tegen de president’ waarin Trump “bekrompen, contrair en onbesuisd” wordt genoemd?

Binnen de Amerikaanse regering bestaat er volgens een belangrijke regeringsmedewerker actieve weerstand tegen president Donald Trump. Zijn eigen administratie zou proberen “delen van zijn agenda te dwarsbomen”. Dat schrijft die medewerker in de krant The New York Times, die woensdag, tegen haar gewoontes in, een anonieme gastbijdrage publiceerde. Intussen wordt er op sociale media en in de Amerikaanse media al volop gespeculeerd over wie de anonieme briefschrijver zou kunnen zijn.

“Veel van de mensen die door Trump zijn benoemd, hebben zich voorgenomen dat we doen wat we kunnen om onze democratische instellingen te beschermen, terwijl we de foute opwellingen van meneer Trump verijdelen.”

LEES HIER HET VOLLEDIGE OPINIESTUK IN THE NEW YORK TIMES

Zit vicepresident Pence achter vernietigend opiniestuk van ‘verzet tegen de president’ waarin Trump “bekrompen, contrair en onbesuisd” wordt genoemd?

De auteur schrijft dat hij of zij en andere topfiguren binnen de Amerikaanse regering afgesproken hebben ‘de meest misplaatste impulsen van de president te dwarsbomen zolang hij aan de macht is’. “Ik maak ook deel uit van het verzet”, zegt die hoge functionaris. “We geloven dat onze plicht eerst ligt bij het land... en de president handelt op een manier die schadelijk is voor onze republiek. Het Amerikaanse volk moet weten dat er ook volwassenen aan het werk zijn in het Witte Huis.” De auteur schuwt de harde woorden niet. Zo noemt de briefschrijver het leiderschap van Trump “onbesuisd, contrair, kleingeestig en inefficiënt”.

“De kern van het probleem is de immoraliteit van de president”, schrijft hij of zij anoniem. “Iedereen die met hem samenwerkt, weet dat hij amoreel is, zich niet laat leiden door grote principes om zijn beleid vorm te geven.” Topambtenaren proberen zich zo veel mogelijk af te schermen van de president om zo zijn grillen en wispelturigheid te ontwijken, beweert de briefschrijver. Dat verzet gaat soms zelfs zo ver dat medewerkers documenten weghouden van de president in de hoop dat Trump de documenten vergeet of er nooit meer op terugkomt.

Zit vicepresident Pence achter vernietigend opiniestuk van ‘verzet tegen de president’ waarin Trump “bekrompen, contrair en onbesuisd” wordt genoemd?

Trump reageerde dat het “laf” is om anoniem te getuigen. Op Twitter liet hij zich in enkele tweets al uit over de bijdrage in The New York Times. Zo heeft hij het over verraad. Daarnaast vraagt hij zich af of die hoge functionaris die getuigd heeft wel degelijk bestaat, of dat het gewoon een onbestaande bron is van ‘het falende New York Times’. En ‘als de laffe anonieme persoon’ wel degelijk bestaat, dan moet The New York Times hem of haar inleveren aan de overheid, in het kader van de Nationale Veiligheid, vindt Trump.

“Ik probeer het politieke moeras droog te leggen, en het moeras probeert terug te vechten. Maar geen zorgen, wij zullen winnen”, zei hij ook nog op Twitter. Daar verwees hij ook naar voor de camera’s. “Niemand zal in mijn buurt komen in 2020 om de presidentsverkiezingen te winnen”, zei hij. Hij is er ook van overtuigd dat over 6,5 jaar, wanneer hij geen president meer is (dan zou een eventuele tweede ambtstermijn aflopen, red.), “de onechte media zoals CNN en The New York Times niet meer zullen bestaan.” “Zij houden niet van Donald Trump, en ik houd niet van hen want het zijn oneerlijke mensen ”, zei hij.

Zijn woordvoerster Sarah Sanders noemde de bijdrage intussen ook “afschuwelijk, onverantwoordelijk en egoïstisch”. Ze eiste dat de New York Times zich zou verontschuldigen. De auteur ondergraaft volgens haar de verkozen president, in plaats van hem te ondersteunen, zei Sanders. “Deze lafaard moet het juiste doen en aftreden.”

Zit vicepresident Pence achter vernietigend opiniestuk van ‘verzet tegen de president’ waarin Trump “bekrompen, contrair en onbesuisd” wordt genoemd?

Maar wie is dan die anonieme hoge functionaris van het Witte Huis? Daar wordt al druk over gespeculeerd. Het is uitzonderlijk dat de New York Times een anonieme bijdrage publiceert. Zelf weet de krant uiteraard wel wie de auteur is, maar zijn of haar anonimiteit werd op zijn of haar vraag gegarandeerd, omdat zijn of haar job in gevaar is. “We geloven dat de anonieme publicatie van dit essay de enige mogelijkheid is om onze lezers een belangrijke visie over te brengen.” De auteur geeft aan dat hij of zij geen carrièreambtenaar is, maar door Trump politiek werd benoemd.

Veel journalisten bij de krant zelf weten niet eens wie de auteur van het opiniestuk is. Enkel de leiding van de opinie-afdeling kent de identiteit van de man of vrouw.

Zit vicepresident Pence achter vernietigend opiniestuk van ‘verzet tegen de president’ waarin Trump “bekrompen, contrair en onbesuisd” wordt genoemd?
Mike Pence Foto: AFP

De Amerikaanse media zijn het er over eens dat we de anonieme briefschrijver moeten gaan zoeken in traditioneel republikeinse hoek, aangezien in het stuk onder andere wel het beleid van de regering wordt verdedigd. “Maar dat beleid is uitstekend niet dankzij, maar ondanks de president”, staat er in het artikel.

Sommigen vermoeden zelfs dat Mike Pence, huidig vicepresident, achter het opiniestuk zit. Of dat zijn speechschrijver Stephen Ford het artikel, in opdracht van Pence, schreef. Dat komt omdat in het artikel het woord ‘lodestar’ staat, een woord dat niet veel mensen kennen maar wél vaak door Mike Pence in de mond wordt genomen. Zijn verlangen om president te worden zou een mogelijk motief kunnen zijn van Pence om het artikel te schrijven. Als Trump zou worden afgezet, is het namelijk Pence die het overneemt. Bovendien blijft hij nu opvallend stil over het opiniestuk. Nog een reden waarom de naam van Pence opduikt als mogelijke auteur: de New York Times zegt dat ‘de job in gevaar komt’ van de anonieme auteur. De krant zegt niet dat de auteur zijn of haar job zou verliezen. Pence is de enige persoon in het Witte Huis die niet kan worden ontslagen. Als zou blijken dat hij de brief heeft geschreven, zou zijn invloed worden beperkt, maar zou hij niet zijn job kwijt zijn. En deze week nog verdedigde Mike Pence procureur-generaal Jeff Sessions, die door Trump telkens hard wordt aangepakt.

Volgens CNN staat ook Don McGahn op het lijstje van mogelijke auteurs van het opiniestuk. McGahn is een van de juridische adviseurs van het Witte Huis en werkte onder andere samen met Robert Mueller in het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De president zou in het verleden McGahn al hebben opgedragen om Mueller uit zijn functie te ontzetten, maar McGahn zou dat toen geweigerd hebben. McGahn zal in het najaar uit het Witte Huis vertrekken.

Zit vicepresident Pence achter vernietigend opiniestuk van ‘verzet tegen de president’ waarin Trump “bekrompen, contrair en onbesuisd” wordt genoemd?
John Kelly Foto: AFP

Een andere mogelijkheid is volgens CNN Dan Coats. De director of Nationale Intelligence maakt al lang deel uit van het establishment van Washington.

John Kelly, huidig stafchef van het Witte Huis en voormalig minister van Binnenlandse Veiligheid, zou volgens CNN ook de briefschrijver kunnen zijn. In het verleden botste hij al regelmatig met de president, hij heeft een heel gespannen relatie met Trump. Het ziet er naar uit dat zijn laatste dagen in het Witte Huis daarom geteld zijn. En in die laatste dagen wil Kelly vooral zijn land dienen. Schrijven over het verzet tegen Trump kan een laatste dienst zijn die Kelly zijn land wil bewijzen.

Kirstjen Nielsen is een dichte medestander van Kelly. Het hoofd van het departement Binnenlandse Veiligheid werd tijdens een kabinetsvergadering al eens uitgescholden door Trump over het aantal migranten dat het land binnenkwam zonder papieren. Nielsen zou daarop naar verluidt haar ontslagbrief hebben opgesteld, maar zou die dan weer hebben ingetrokken.

Zit vicepresident Pence achter vernietigend opiniestuk van ‘verzet tegen de president’ waarin Trump “bekrompen, contrair en onbesuisd” wordt genoemd?
Jeff Sessions Foto: AP

Volgens CNN heeft ook Jeff Sessions een motief: niemand werd publiekelijk meer beledigd of aangevallen door Trump dan de minister van Justitie en voormalig procureur-generaal. Deze week nog ontdekte Sessions dat Trump naar hem had verwezen als ‘mentaal achterlijk’. Hij spotte bovendien meermaals met diens zuiders accent. Sessions is ook iemand die twee decennia in de Senaat heeft doorgebracht voor hij na de verkiezingen in 2016 tot procureur-generaal werd benoemd. In de brief wordt ook verwezen naar senator John McCain, die vorige week overleed. In de Senaat was er een groot respect voor McCain, die veel kritiek had op Trump.

James Mattis, de minister van Defensie, was het favoriete kabinetslid van Trump. Maar de quotes die in het boek van Woodward (zie verder) aan Mattis worden toegeschreven, zijn zeer hard voor de president, ook al ontkent Mattis ze ooit gezegd te hebben. Bovendien is Mattis een bondgenoot van John Kelly en was hij dat ook van Rex Tillerson, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken die door Trump aan de kant werd geschoven.

Nog een naam op het lijstje van mogelijke auteurs: Fiona Hill. De Russische experte heeft redenen om zich te keren tegen Trump. Ze staat veel sceptischer tegenover Rusland dan dat Trump dat is. En hoewel ze een van dé experten is in de Trump-administratie wat Moskou betreft, werd ze wel openlijk opzij geschoven bij de bijeenkomsten tussen Trump en Poetin tijdens de bijeenkomst van de G20 in Duitsland in 2017. Hill was bovendien een dichte adviseur van nationaal veiligheidsadviseur H.R. McMaster, die door Trump uit het Witte Huis werd gezet. Tenslotte werd Hill een aantal beledigd door Trump toen ze in haar begindagen op het Witte Huis een paar keer aanzien werd als een bediende door Trump.

Zit vicepresident Pence achter vernietigend opiniestuk van ‘verzet tegen de president’ waarin Trump “bekrompen, contrair en onbesuisd” wordt genoemd?
Kellyanne Conway Foto: AP

Trouwe bondgenoot Kellyanne Conway is, net zoals Pence, een onverwachte naam op het lijstje. Ze houdt het al heel lang vol met Trump, klinkt het bij CNN. En dat ze al zo lang meedraait, is niet omdat ze dom zou zijn of niet zou begrijpen hoe het eraan toegaat in de politiek van Trump. Ook niet onbelangrijk: haar echtgenoot laat zich op Twitter vaak beledigend uit tegenover Trump.

Nikki Haley, Amerikaans ambassadeur bij de VN, is net als Kellyanne Conway of Mike Pence een van de favorieten van Trump. Maar dat zou niet willen zeggen dat ze hem geen mes in de rug zou kunnen steken, volgens CNN. Haley is diep begaan met de toestand van de wereld, iets wat Trump niet altijd lijkt te zijn. Bovendien maakt ze zich vaak ook zorgen in hoe de president naar Poetin en Rusland kijkt. En net als Pence is Haley bijzonder ambitieus en wil ze hogerop geraken in het Witte Huis.

Zit vicepresident Pence achter vernietigend opiniestuk van ‘verzet tegen de president’ waarin Trump “bekrompen, contrair en onbesuisd” wordt genoemd?

De inhoud van de anonieme bijdrage in The New York Times doet denken aan het nieuwe boek ‘Fear’. Net deze week kwam ook dat boek van Bob Woodward, een van de journalisten achter het Watergate-schandaal, uit. Hij schetst een Witte Huis waarin topadviseurs van president Donald Trump hem voor onverstandige beslissingen behoeden en extreme maatregelen afzwakken.

Zit vicepresident Pence achter vernietigend opiniestuk van ‘verzet tegen de president’ waarin Trump “bekrompen, contrair en onbesuisd” wordt genoemd?
Foto: AP

Zo opent het boek ‘Angst’ met een scène uit het leven van voormalig economisch topadviseur Gary Cohn, die een kladversie van een brief zag liggen in de Oval Office. Met het document wilde Trump zich terugtrekken uit een handelsakkoord met Zuid-Korea en volgens Trumps medewerkers zou zo’n stap de VS veel kwetsbaarder maken voor een mogelijke Noord-Koreaanse aanval. “Ik heb het van zijn bureau gestolen”, aldus Cohn aan een medewerker over de brief. “Ik wilde niet dat hij die zou zien. Hij zal dat document nooit zien. Ik moet het land beschermen.” Andere medewerkers, zoals voormalig staff secretary Rob Porter, gebruikte die techniek eveneens verschillende keren. Ook moest hij de president verschillende keren overtuigen om “erg gevaarlijke beslissingen” toch niet te nemen.

Aan zijn minister van Defensie James Mattis zei Trump dat de Verenigde Staten de Syrische president Assad maar moesten doden. “Laat ons hem godverdomme vermoorden. Laat ons binnenvallen. Laat ons er godverdomme een hele hoop doden”, zou Trump aan de telefoon hebben gezegd na de chemische aanval die aan het regime wordt toegeschreven, waarbij 80 Syrische burgers omkwamen. Hoewel Mattis aan Trump zei dat hij dat plan zou laten uitvoeren, verklaarde hij meteen daarna aan een medewerker dat hij dat zeker niet zou doen, en een meer gematigde aanpak verkiest.

Volgens Trump bestaat het boek uit “gefabriceerde verhalen”.

Corrigeer

MEER NIEUWS