Celstraffen tot 7 jaar gevraagd voor Limburgse bende die dealers van drugs voorzag

Celstraffen tot 7 jaar gevraagd voor Limburgse bende die dealers van drugs voorzag

Themabeeld Foto: Shutterstock

Lanaken / Kortessem -

Het Openbaar Ministerie heeft gevangenisstraffen van achttien maanden tot zeven jaar gevorderd voor zeven personen uit Lanaken, Kortessem en Kerkrade omdat ze zich bezighielden met een grootscheepse handel in cannabis, cocaïne, ghb, xtc en amfetamines.

De bende voerde de drugs in vanuit Nederland en Duitsland, produceerden zelf ook ghb en gbl en verkocht die drugs daarna verder aan dealers uit het hele land. Naast de gevangenisstraffen vraagt het Openbaar Ministerie ook boetes tot 40.000 euro en de verbeurdverklaring van de enorme winsten van de bende.

De naam van de nummer twee van de bende, een 36-jarige man uit Lanaken, dook op in twee verschillende drugsdossiers in Oostende en Antwerpen. Het parket van Limburg begon in 2017 met een onderzoek naar de man die om de haverklap van gsm-toestel en nummer veranderde. De speurders luisterden de telefoongesprekken af en observeerden de man om zijn handel en wandel in beeld te kunnen brengen. Tegelijkertijd liep er ook een onderzoek naar wat later de leider van de bende zou zijn.

Enkele dagen later werd het onderzoek gedwarsboomd door de eerder toevallige arrestatie van die leider, nadat hij op de vlucht ging voor een verkeerscontrole. Toen hij in de Hasseltse stationsbuurt onderschept werd, vond de politie drie kilogram amfetamines, 4.900 euro en een geladen pistool in zijn wagen. De man werd meteen gearresteerd maar kon, volgens het parket, vanuit de gevangenis zijn handel in verdovende middelen verderzetten via zijn nummer twee en zijn (ex)-vriendinnen. Eén van de vrouwen begon zelf ook een handel in drugs, voor het geval dat haar vriend ook gearresteerd zou worden. Tijdens de verschillende huiszoekingen werden nog allerlei drugs, verschillende producten voor de aanmaak van ghb en gbl en een lab voor de productie van synthetische drugs in een kelder gevonden.

Op 20 september komen de advocaten en de zeven beklaagden nog aan het woord.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees