Hier doen vrijwilligers geen guerrilla- maar Gorilla-actie om sportpleintje op te knappen

Hier doen vrijwilligers geen guerrilla- maar Gorilla-actie om sportpleintje op te knappen

Leden van Ada de Gorilla wieden onkruid op het beachvolleyplein achter De Maere. Foto: fg

Sint-Joris-Winge / Tielt-Winge -

Geen guerrilla-actie in Tielt-Winge de afgelopen weken, wel een “gorilla-actie”. Want zo noemen ze zich, de vrijwilligers die al een tijdje de handen uit de mouwen steken in verschillende gemeenten. Ze voeren diverse acties die een signaal moeten geven aan beleidsmensen en medebewoners en die het leven in de gemeente moeten verbeteren.

In Tielt-Winge gaat het om Ada de Gorilla. Dat is nog een anoniem iemand. “Ik ben Ada. Ik onderneem nu kleine tijdelijke Gorilla-acties in Tielt-Winge om op lange termijn de leefbaarheid, de verkeersveiligheid, sociale cohesie en duurzame mobiliteit te verhogen. Deze acties zijn een signaal aan het beleid, de planners en de medebewoners en tevens een suggestie voor verbetering en de aanzet tot dialoog. Samen zoeken we antwoorden op lokale uitdagingen. De gorilla is een bedreigde diersoort, heel zachtaardig, leeft in familiegroepen en is van nature vreedzaam en weinig luidruchtig” stelt Leen Jacobs, woordvoerster van Ada de Gorilla.

Onkruid wieden

Voor hun actie in Tielt-Winge trok het gezelschap naar de sportvelden achter De Maere in Sint-Joris-Winge. “De sportinfrastructuur is hier verwaarloosd en daar wilden we wat aan doen”, klinkt het. Terwijl de leden van de Gorilla werk maken van de opkuis en onkruid verwijderen, zijn er 10 meter verderop wel gemeentelijke ploegen het gras aan het maaien op de voetbalvelden. Maar die blijven ver weg van de kleine voorzieningen als skeelerbaan, het volleybalplein en het basketbalplein. Enkele vrijwilligers zitten gehurkt rond het beachvolleybalveld en wieden het onkruid dat stilaan het zand overwoekerd. “De kanten worden afgestoken, aan het kapotte net kunnen wij niets doen, op het skateparcours moet glas opgeruimd worden en met wat spuitkrijt gaan we op de slag om het basketplein bespeelbaar te maken”, aldus nog de woordvoerster Leen.

Ada de Gorilla is gestart in mei dit jaar. “We staken de koppen bij elkaar met enkele sympathisanten na een oproep op #iedereengorilla en #adadegorilla. Meteen waren er geïnteresseerden medewerkers in Diest (met de naam Tommy), Leuven, Aarschot (met de naam Gust), Landen en nog een aantal Oost-Brabantse gemeenten en steden. Elk van de afdelingen heeft een eigen programma, gericht op de plaatselijke noden en verzuchtingen. In Tielt-Winge zitten we inmiddels aan onze derde activiteit en er volgen er nog”, wil men bij Ada de Gorilla kwijt. Ada de Gorilla is niet politiek gebonden, klinkt het.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees