Het geheim van Hopduvel-headliner Daan: “Een mooi plekje zoeken, uitstappen en een half uur staren”

Het geheim van Hopduvel-headliner Daan: “Een mooi plekje zoeken, uitstappen en een half uur staren”

Foto: Hopduvelfeesten

Asse -

Met de Ketnetband, Laura Tesoro en Niels Destadsbader hadden de Hopduvelfeesten zaterdag een line-up die jong én oud aansprak. Dat bleek uit de ticketverkoop - vlotjes over de 6.000 toegangskaarten gingen de deur uit - en de wachtrijen om het festivalterrein te betreden. U zag er gelukkig uit, Hopduvel, en al zeker wanneer Daan het podium betrad met zijn uitgebreide band. Even daarvoor schoven wij bij hem aan tafel aan voor een gesprek waarin hij ons het geheim voor zijn rust meegeeft.

Het geheim van Hopduvel-headliner Daan: “Een mooi plekje zoeken, uitstappen en een half uur staren”
Foto: Hopduvelfeesten

Daan Stuyven was met voorsprong de meest ervaren artiest op het podium zaterdag. En toch schuifelde hij wat zenuwachtig heen en weer toen we hem bij de kraag vatten voor een interview. “Ja, ik ben best wel wat nerveus”, gaf de liedjesschrijver/zanger, die net daarvoor op Festivalhalle opgetreden had, zonder schroom toe. “Maar dat is goed. Optredens waar ik geen zenuwen voor heb, zijn nooit de besten. Soms heb ik extreem veel zenuwen en dan zijn dat extreem goeie optredens.”

De manager van Daan was dan ook blij toen uit een telefoongesprek bleek dat de zanger een moeilijke week achter de rug had. “Dan was die gerustgesteld dat we hier in Asse goed zouden optreden. Een mindere week geeft me een reden om te schreeuwen, mij uit te leven en om alle emoties uit mijn lijf te krijgen. Dat werkt therapeutisch bij mij. Ik dacht dat het met de jaren wel minder zou worden met die zenuwen, maar dat is niet zo.”

Niet zijn publiek

Tijdens ons interview is Niels Destadsbader nog aan het optreden. “Ik heb opgezocht wie er optrad”, aldus Daan. “Dus ik wist waar ik aan begon. Ik heb er echt geen idee van hoe ik de mensen hier moet benaderen. Dit is mijn publiek niet echt. Het wordt een grote verrassing.”

Het geheim van Hopduvel-headliner Daan: “Een mooi plekje zoeken, uitstappen en een half uur staren”
Foto: Hopduvelfeesten

De verrassing zou goed uitpakken. De duizenden festivalgangers die gebleven zijn, zien een bevlogen Daan een staalkaart van zijn rijkgevulde carrière geven. Exes, Icon, Swedish Designer Drugs en afsluiter Housewife: allemaal beklijvende momenten, allemaal steengoed gebracht. Dat is ook te zien aan de glimlach van Daan, die zich te pletter amuseert op het podium.

Eurovisiesongfestival

Dat Laura Tesoro even daarvoor op het podium stond en Daan tegenwoordig vaak optreedt met Sennek, brengt het onderwerp Eurovisiesongfestival meteen op tafel tijdens het interview. Veel kenners zijn het erover eens dat die liedjeswedstrijd op de huid van de man geschreven is.

“Wat een toeval”, zegt Daan. “Op weg naar hier ging het er op de radio nog over. Ach, ik heb daar in het verleden al over nagedacht en zelfs gesprekken gevoerd met mensen die er verantwoordelijk voor waren. Maar geef nu toe: zou het niet mooi zijn als ik dat zou doen wanneer ik 70 jaar ben en grijze haren heb? En dan met een heel eenvoudig liedje. We zijn daar dus nog decennia van verwijderd.” Voor u het gaat opzoeken: Daan is 48 jaar.

Wandelen

Het geheim van Hopduvel-headliner Daan: “Een mooi plekje zoeken, uitstappen en een half uur staren”
Foto: Hopduvelfeesten

Op weg van Halle naar Asse was Daan met zijn vriendin even gestopt langs de weg, heel bewust. “Omdat het soms hectisch wordt, heb ik een oplossing gevonden: wandelen. Een paar weken geleden had ik ook twee optredens kort na elkaar en dan ben ik ook in de namiddag met mijn vriendin gaan wandelen. Dat werkt: het extreme tegenovergestelde opzoeken tussen die twee. Een mooi plekje zien, uitstappen en een half uur naar de bomen en de vogels staren: heerlijk.”

De Daan die voor ons zit, is duidelijk een artiest die tevreden is met zijn leven en waar hij staat. “Ik heb rust ingebouwd”, zegt hij bevestigend. “Dat was nodig. Ik probeer nu veel meer dan vroeger rustig toe te komen en toe te leven naar het optreden. Het blijft raar voor een verlegen jongen als ik, voor zoveel mensen optreden. Maar het geeft ook zoveel voldoening. 5.000 mensen die het liedje dat je speelt meezingen: je krijgt daar zoveel energie van en die neem je gewoon mee van het podium. Dat geeft me de kracht en de goesting om me een hele winter op te sluiten en een nieuwe plaat te maken. Als het dan even niet lukt, denk je aan die momenten dat je dat nummer gaat brengen en dan gaat het vanzelf.”

Zelfzeker

“Ik denk dat ik voorgeprogrammeerd ben om te doen wat ik doe”, aldus Daan. “Daarom was ik zo’n rustig kind. Ik wist dat ik iets in de muziek ging doen en dat het wel zou lukken. Daar was ik zeker van. Zelfs op moeilijke momenten in mijn carrière, waarop ik in zak en as zat, bleef ik zeker dat alles goed zou komen. De toekomst is rooskleurig, daar heb ik altijd een eindeloos geloof in gehad. Ik wist dat mijn motor zou blijven draaien. Af en toe moet er misschien wat olie bijgevuld worden, dat wel. Als ik getwijfeld zou hebben, zou het pas echt fout gegaan zijn.”

In zichzelf geloven was voor Daan nooit een probleem. “Maar het moeilijke was om mensen in mijn dichte omgeving daarin mee te krijgen. Geloof me, dat komt in orde: je steekt een pak energie om die boodschap over te dragen aan de matrozen waarmee je de zee op moet.”

“Verras me”

Zijn eigen optreden komt steeds dichterbij, en dus is het Daan stilaan tijd voor zijn vaste rituelen. Die heeft hij wel, geeft de zanger toe. “Met de groep roepen we allemaal vijftien keer Ritueel voor we beginnen. Zelf doe ik aftershave op, ondanks dat niemand in het publiek dat kan rieken. En ik kuis mijn zonnebril en zonder me even af.”

Zijn stem opwarmen doet Daan niet. “Het gebeurt dat ik een week niet gezongen heb wanneer ik op het podium stap. Verras me, stem, denk ik dan.”

Loodgieter

Als slotvraag peilen we nog naar het vreemde opschrift op de auto waarmee Daan arriveerde op de Hopduvelfeesten: loodgieter, staat erop. “Wanneer ik mijn dochter naar school doe, zit ik vaak in de file. Iedereen verveelt zich dan dood. Ik plak mijn auto al jaren vol met rare en onnozele stickers. Aan de ene kant staat loodgieter en aan de andere plombier. Ik merk dan dat iedereen om me heen zit te lachen en uit zijn lood geslagen is. Dat is om spelplezier in het leven te houden. Iedereen moet dat doen. Blijven spelen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio