Verenigingen tillen zwaar aan afwezigheid burgemeester en N-VA op herdenking wereldoorlogen

Verenigingen tillen zwaar aan afwezigheid burgemeester en N-VA op herdenking wereldoorlogen

Alle meerderheidspartijen op N-VA na herdachten zaterdag de bevrijding van de stad Aalst. Bij afwezigheid van de burgemeester legde eerste schepen Ilse Uyttersprot (CD&V) bloemen neer bij de monumenten. Foto: lds

Aalst -

De N-VA — ook burgemeester D'Haese — was afwezig op de herdenking van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Dat is al jaren zo. “Het getuigt van weinig eerbied, want er zijn honderden soldaten uit Aalst gevallen voor het vaderland”, zegt het Verbond van Vaderlandslievende Verenigingen van groot-Aalst.

De herdenking van de bevrijding van de stad Aalst is een jaarlijkse traditie bij het Verbond van Vaderlandslievende Verenigingen. Na WOII werd de organisatie opgericht op vraag van de stad. De optocht ter herdenking van de wereldoorlogen, de gevallen soldaten en de bevrijding, begeleid door de Koninklijke Harmonie van Herdersem,gebeurde in aanwezigheid van schepenen Ilse Uyttersprot en Katrien Beulens namens CD&V en schepen Ann Van de Steen namens lijstA. Van de grootste coalitiepartner, N-VA, was er niemand.“Sinds N-VA aan de macht kwam, is ze traditioneel de grote afwezige op onze herdenkingen”, zegt voorzitter van het Verbond van Vaderlandslievende Verenigingen groot-Aalst, Patrick De Waele. “Nochtans organiseren wij deze momenten samen en in goede samenwerking met de stad. We betreuren dat de burgemeester hier niet is, wetende dat er in WOI alleen al 228 Aalstenaars gesneuveld zijn voor het vaderland. Het getuigt van weinig eerbied naar de slachtoffers.”

Keuzes maken

Lid Willy Van Damme (88) stelt het nog scherper: “Heb je nog recht om je wedde als burgemeester op te eisen, als je vertikt om je waardigheid te tonen?”, vraagt hij zich af. “Toen de burgemeester nog bij VLD was, was hij hier wel. Het is een schande.” Burgemeester Christoph D'Haese reageert: “Ik probeer zo veel als mogelijk aanwezig te zijn op activiteiten van verenigingen. Maar met een uitpuilende agenda moet een burgemeester soms keuzes maken. Vanzelfsprekend heb ik respect voor ieders engagement en onbaatzuchtige inzet in eender welke vereniging.” “Als Vlaams-nationale partij zijn we in de regel niet aanwezig op Belgisch-patriottische plechtigheden”, zegt schepen Karim Van Overmeire (N-VA). “Als stadsbestuur zorgen we ervoor dat de stad als dusdanig altijd vertegenwoordigd is door collega's van andere partijen. Ik zie trouwens op 11-julivieringen ook niet altijd alle partijen aanwezig.”

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio