Kris Peeters: “Als dit klopt, spreekt het voor zich dat hij niet op de lijst kan staan”

Kandidaat CD&V opgepakt met drie kilo heroïne

Kandidaat CD&V opgepakt met drie kilo heroïne

Rediart Cankja naast Kris Peeters. Foto: *

Antwerpen -

Uitgerekend nu CD&V-boegbeeld Kris Peeters zijn StroomOpwaarts Plan tegen internationale drugsleveranciers lanceert, raakt bekend dat een kandidaat op zijn lijst is opgepakt voor drugshandel. Rediart Cankja, die opkomt voor de Antwerpse gemeenteraad, werd onderweg naar Zwitserland tegengehouden door de politie. In de wagen: drie kilo heroïne, goed verstopt in een speciaal daarvoor ontworpen compartiment.

De timing kan niet slechter. Op zo’n maand van de verkiezingen en minder dan een week nadat Bart De Wever (N-VA) had gewaarschuwd voor connecties tussen leden van de Antwerpse gemeenteraad en de drugsmaffia is Rediart Cankja (41) opgepakt. Cankja staat op de 46ste plaats van de CD&V-lijst van Kris Peeters en komt ook op in het district Ekeren. Maar die kiescampagne kan hij meer dan waarschijnlijk op zijn buik schrijven.

Cankja en de Kosovaarse Shpresa S. werden door de Franse politie tegengehouden in het Franse Viry, een stadje pal op de grens van Frankrijk en Zwitserland. Op nauwelijks enkele kilometers van Genève. Dat gebeurde begin vorige week, maar raakte nu pas bekend. In de auto met Belgische nummerplaat van de Kosovaarse vrouw zat drie kilogram heroïne verstopt “in een speciaal daarvoor ontworpen plek”, bevestigen politiebronnen. Volgens de speurders was de drugs waarschijnlijk bedoeld voor de Zwitserse markt.

Dat Cankja’s medereizigster bij de drugstrafiek betrokken zou zijn, verbaast de speurders niet. Zij kennen wel meer mensen uit haar omgeving die zich met drugszaken hebben ingelaten. Maar hoe de CD&V’er Cankja in dit verhaal verzeild is geraakt, welke banden hij met S. heeft en in welke mate hij weet had van de drugs in de auto zijn op dit ogenblik nog allemaal open vragen.

Staatsveiligheid

“Als dit klopt, spreekt het voor zich dat de man niet op de lijst kan staan”, reageert Peeters aangeslagen. De CD&V-kopman kent Cankja naar eigen zeggen niet. “Wij hebben 55 kandidaten en daarnaast zijn er al de kandidaten in de districten. Dat is heel veel volk. Wij hebben ook niet de mogelijkheid om de Staatsveiligheid op iedereen af te sturen.”

Peeters wijst erop dat het de districten zijn die verantwoordelijk zijn voor de screening van de kandidaten. Zij dragen ook kandidaten voor de Antwerpse lijst voor. “Wij proberen mensen juist in te schatten, maar die mensen moeten ook zelf oprecht zijn. Ik betreur dit ten zeerste. Maar spijtig genoeg kan dit gebeuren.”

Bij het bestuur van de Ekerse CD&V-afdeling reageert lijsttrekster Tamara Heynen verrast. “Daar wist ik niets van”, zegt ze. “We hadden vandaag sowieso overleg met het bestuur, dit zal nu uiteraard het eerste punt op de vergadering worden.” Cankja stond ook in het verleden al op de lokale lijst. “Er waren nooit problemen.”

Tolk bij politie

Rediart Cankja’s profiel stemt alvast niet overeen met wat men zich bij een drugstrafikant doorgaans voorstelt. Hij was nog een tiener toen hij besloot om zijn geboorteland Albanië te ontvluchten. “Albanië was het Noord-Korea van Europa”, zei hij. Hij deed er zes pogingen over alvorens hij via Duitsland ons land bereikte. Met een vervalst treinticket en zonder papieren. Hij leefde een tijd op straat, verdiende de kost met allerlei jobs. “Tot de stad Gent een Albanese tolk zocht en ik als eerste uit de examens kwam”, vertelde hij ooit in een interview. De weg naar een legaal bestaan in België stond plots wagenwijd open.

Cankja is zijn moeilijk verleden nooit vergeten. Hij geeft al jaren inburgeringscursussen voor Albanese nieuwkomers in verscheidene agentschappen voor integratie en inburgering. En uiteraard zet hij zijn activiteiten als beëdigd tolk Albanees-Nederlands voort. Niet alleen in sociale centra en ziekenhuizen, maar ook bij de politie van Leuven, de federale gerechtelijke politie en verscheidene lokale politiezones van Antwerpen. Daar is men niet opgezet met zijn arrestatie in Frankrijk. Woordvoerder Wouter Bruyns heeft al laten weten dat de Antwerpse politie geen beroep meer zal doen op zijn diensten. En ook bij de federale gerechtelijke moet hij niet meer aankloppen.

Corrigeer

NIEUWS