Dit is de verrassende selectie van België voor het WK wielrennen

Bondscoach ­Kevin De Weert maakte maandag zijn selectie bekend voor het WK in Innsbruck. Bij de acht renners zitten met Ben Hermans en Xandro Meurisse twee verrassingen. Zij krijgen de voorkeur op Vuelta-renners Thomas De Gendt en Floris De Tier.

Thomas De Gendt reed nog nooit een WK bij de profs en daar komt ook dit jaar geen verandering in. Bondscoach Kevin De Weert kiest voor vier kopmannen – Tim Wellens, Tiesj Benoot, Greg Van Avermaet en Dylan Teuns – met daarnaast Laurens De Plus, wegkapitein Serge Pauwels en twee jokers: Ben Hermans en Xandro Meurisse.

Vooral de selectie van Pauwels, Hermans en Meurisse is verrassend. De Weert had al in mei tegen Pauwels gezegd dat hij zonder ongelukken of een absolute vormdip zeker mocht zijn van een selectie. Hij wijkt daar niet van af, hoewel er rond de conditie van Pauwels best wel enkele vraagtekens geplaatst kunnen worden. Sinds Pauwels op 24 juli in de Tour zijn elleboog brak, heeft hij geen enkele wedstrijd meer gereden. Vanaf woensdag rijdt de renner van Dimension Data de Ronde van Slovakije met de Belgische selectie. Hopelijk voor De Weert toont hij daar dat hij klaar is voor Innsbruck. Pauwels is met zijn 34 jaar de nestor van de selectie. Hij krijgt de functie van wegkapitein. Bovendien wordt Pauwels volgend jaar ook ploegmaat van Greg Van Avermaet bij CCC en was hij er – net als De Plus en Wellens – bij in de gouden rush van Van Avermaet in Rio. Beiden kunnen het heel goed met elkaar vinden.

Ook Ben Hermans rijdt deze week mee in de Ronde van Slovakije als lid van de Belgische ploeg. Hij besloot daardoor de wedstrijden in Canada links te laten liggen. In tegenstelling tot Pauwels heeft Hermans sinds zijn eindzege in de Ronde van Oostenrijk in juli, ook de Ronde van de Utah en de Ronde van Duitsland in de benen. Voor Hermans is het zijn tweede WK-selectie, na Ponferrada in 2014. In 2016 was hij er wel bij op het EK in Plumelec. Hij zat toen in een kansrijke positie in een interessante kopgroep, maar De Weert besloot toen het gat op die vlucht dicht te rijden in functie van de sprint van Gilbert en Meersman, die pas als achtste en zeventiende eindigden achter Peter Sagan. De Weert heeft nog iets goed te maken bij Hermans.

Leukemans achterna

Dit is de verrassende selectie van België voor het WK wielrennen
Xandro Meurisse Foto: BELGA

De verrassendste naam in de selectie is Xandro Meurisse. De 26-jarige West-Vlaming van Wanty-Groupe Gobert eindigde gisteren nog negentiende in de Tour of Britain en won voordien de Druivenkoers in Overijse. Hij dankt zijn selectie echter aan zijn sterk optreden op het EK in Glasgow. Hij werd daar niet alleen zesde, maar stelde zich ook volledig in dienst van het collectief. Dat laatste is een gegeven waar De Weert veel belang aan hecht.

Opvallend is dat met Hermans ­(Israel Cycling Academy) en Meurisse (Wanty-Groupe Gobert) twee renners van pro-continentale ploegen worden geselecteerd. De laatste Belgische renner van een pro-continentale ploeg die een wegrit betwistte, was Bjorn Leukemans in 2010.

Nog opvallend is dat twee van de vier kopmannen, Tiesj Benoot en Tim Wellens, geen ploegmaat van Lotto-Soudal meekrijgen. Wellens verklaarde eerder deze week dat hij graag één verandering in de selectie had gezien en doelde daarmee wellicht op Thomas De Gendt. Zowel De Gendt, Floris De Tier, Dries Devenyns als Pieter Serry geven in de Vuelta een goede indruk bergop, maar worden door De Weert thuisgelaten. Dat geldt ook voor Canada-gangers Jan Bakelants en Oliver ­Naesen.

Voor de tijdrit werden Europees kampioen Victor Campenaerts en Laurens De Plus geselecteerd.

Selectie Elite:

Greg Van Avermaet(BMC)

Tim Wellens (Lotto-Soudal)

Tiesj Benoot (Lotto-Soudal)

Dylan Teuns (BMC)

Laurens De Plus (Quick Step Floors)

Serge Pauwels (Dimension Data)

Xandro Meurisse (Wanty-Groupe Gobert)

Ben Hermans (Israel Cycling Academy)

Selectie Vrouwen Elite:

Valerie Demey

Sofie De Vuyst

Kaat Hannes

Githa Michiels

Kelly Van den Steen

Julie Van De Velde

Selectie beloften:

Bjorg Lambrecht (Lotto-Soudal)

Steff Cras (Katusha-Alpecin)

Kenny Molly (stagair WB Aqua Protect Veranclassic)

Brent Van Moer (Lotto-Soudal U23)

Viktor Verschaeve (EFC-LR-Vulsteke)

Selectie junioren:

Remco Evenepoel, Steven Pattyn, Henri Vandenabeele, Aaron Van Der Beken, Ilan Van Wilder, Xandres Vervloesem

Selectie dames junioren:

Shari Bossuyt

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.