Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Agnes (midden) kreeg hulp van Veerle Pauwels om het bier van Johan Vancoillie te schenken.kkv

Pottelberg geeft zijn geheimen prijs in nieuw boek

Agnes (90) nog een keer achter toog café De Krone

Kortrijk

-

De Kortrijkse Pottelberg geeft zijn geheimen prijs in een nieuw boek. Eén daarvan is café De Krone. Het ging nog één keer open, met een biertje Pottelbergh.

De Open Monumentendag werd aangegrepen om de volkswijk Pottelberg terug open te stellen voor het verkeer, nadat er maandenlang aan de wegen gewerkt werd. De oude gebouwen van de Stella Maris waren nog een keer te bezoeken voor ze onder de sloophamer gaan. Een mooier moment kon auteur Johan Mattelaer niet kiezen om zijn boek ‘Op en rond de Pottelberg, een wijk van mensen’ voor te stellen. Hij vertelt over de volkse wijk en wat er allemaal te beleven viel en valt. De Kortrijks ‘berg’ geeft zijn geheimen prijs.

Om het boek voor te stellen stond de 90-jarige Agnes Vandenbogaerde nog een keer pinten te schenken in café De Kone, Tripel Pottelbergh in dit geval. “Ik was 21 jaar toen ik in 1948 hielp in het café van mijn ouders”, vertelt Agnes. “Toen ik zestig was ben ik gestopt. In die tijd heb ik veel zien veranderen in de wijk. De Pottelberg werd tijdens de oorlog zwaar gebombardeerd en ons café bleef niet gespaard. Na de verwoesting leefden we drie en een half jaar in een barak. Het huidige café De Krone hebben we toen heropgebouwd in een bakkerij naast het vernielde café.”

Agnes was een cafébazin van de oude stempel, die een heel goede band had met haar cliënteel. “Ze vertrouwden mij hun diepste zielenroerselen toe, vaak over hun relatie. Het waren mooie tijden.”

Pottelbergh met gh

Agnes Vandenbogaerde 40 jaar cafébazin “Ik heb veel zien veranderen in de wijk”

Het authentieke café van Agnes is nu enkel nog open op woensdagavond voor haar familie. Zondag serveerde ze samen met Johan Vancoillie een Tripel Pottelbergh. Dat is een artisanaal biertje gebrouwen met hernieuwbare energie volgens het traditioneel brouwproces en met natuurlijke grondstoffen. De hop is afkomstig uit Poperinge. Er worden geen kleurpigmenten, schuimverbeteraars of kunstmatige smaakmakers toegevoegd. Het recept is Kortrijks en van de familie Vancoillie-Vasile.

“We wonen op de Pottelberg, dus vonden we het logisch dat het bier deze naam kreeg”, zegt Johan Vancoillie (47). “Er staat Pottelbergh omdat er in 1502 sprake is van Pottelbergh. Alle informatie hebben we verwerkt op de site www.tripelpottelbergh.com.”

Het verhaal van de Krone, Stella Maris en veel andere instellingen op de Pottelberg vind je in het boek van Johan Mattelaer. De voormalige uroloog is geïnteresseerd in volkse geschiedenis en verzamelde tal van weetjes over de wijk. ‘Op en rond de Pottelberg, een wijk van mensen’ is te verkrijgen in de Kortrijkse boekhandel.