Iedereen dacht dat ze als heldin overleed bij 9/11: gebruikte dokter aanslagen als alibi om te verdwijnen?

Iedereen dacht dat ze als heldin overleed bij 9/11: gebruikte dokter aanslagen als alibi om te verdwijnen?

Op 11 september 2001 stierven 348 brandweermannen, 62 politiemensen en bijna 3.000 burgers tijdens de aanslagen op het World Trade Center in New York. Onder hen: dokter Sneha Anne Philip. Of dat dachten haar familieleden en vrienden toch, maar nu blijkt uit onderzoek van de politie, dat de waarheid wel eens heel anders zou kunnen klinken. Bij hen resteert één grote vraag: heeft Sneha Philip gebruikgemaakt van de chaos om te verdwijnen en elders een nieuw leven te beginnen?

Sneha Anne Philip was een jonge vrouw in de fleur van haar leven. In september 2001 werkte ze overdag voor het derde jaar op rij in het St. Vincent’s Hospital op Staten Island, terwijl ze ’s avonds een stapje in de wereld kon zetten met haar vrienden en familie. Samen met haar echtgenoot Ronald Lieberman had ze het goed voor mekaar, of zo leek het toch voor haar omgeving.

Iedereen dacht dat ze als heldin overleed bij 9/11: gebruikte dokter aanslagen als alibi om te verdwijnen?
De ruïnes van één WTC-toren, vlak nadat het gebouw instortte nadat een gekaapt passagiersvliegtuig in het flatgebouw vloog. Foto: BELGAIMAGE

Het verdriet was dan ook groot, toen Sneha Philip op 11 september het laatst gezien was in de buurt van het World Trade Center. Haar broer kreeg een gestresseerd telefoontje met de geluiden van paniek en sirenes op de achtergrond. “Ze zei me dat ze die gewonde mensen niet zomaar kon laten liggen”, vertelde hij de volgende dag met een droevige blik aan televisiezender WABC. “Ze riep: ‘Ik moet hem helpen!’ en dat is het laatste wat ik van haar hoorde. Volgens mij is ze nadien in het gebouw gelopen.”

Haar echtgenoot haastte zich nog naar hun appartement in Lower Manhattan, terwijl iedereen in paniek de andere richting uitreed. Maar het lukte hem niet om tot aan hun woning te geraken en hij moest terugkeren naar de woning van een familielid. Nog steeds had hij niets gehoord van zijn echtgenote. Toen de kolossale constructies naar beneden kwamen en Sneha niet meer van zich liet horen, verloor haar familie dan ook alle hoop. Triest herdachten ze de onbaatzuchtige laatste daad van de jonge vrouw, terwijl ze als toegewijde dokter een ereplaats kreeg op de lijst van slachtoffers van de aanslagen.

Meer aan de hand

Een waar heldenverhaal, totdat het New York Police Department in het leven van de vrouw begon te spitten om de lijst van 9.000 vermoedelijke slachtoffers te kunnen reduceren naar het juiste aantal. Het begon de agenten al snel te dagen: hier klopt iets niet. “Volgens ons leidde Sneha Philip een dubbelleven en maakte ze gebruik van de aanslagen om van de radar te kunnen verdwijnen”, klinkt het bij de NYPD.

Het ging immers helemaal niet zo goed als het leek met de vrouw. Haar carrière bij het ziekenhuis stond op een helling, nadat ze haar baas beschuldigde van seksueel misbruik, maar die haar ontsloeg door “drugs- en alcoholgerelateerde problemen”. Het geschil eindigde zelfs in de rechtbank, waar Sneha Philip op 10 september 2001 zichzelf moest komen verdedigen.

Ook haar huwelijk was veel minder liefdevol dan het koppel liet uitschijnen. Volgens de speurders ging Sneha meermaals vreemd met andere vrouwen en bezocht ze geregeld gevaarlijke delen van New York in het midden van de nacht. De nacht van 10 op 11 september sliep Sneha zelfs niet thuis, maar haar echtgenoot was daar niet ongerust over, “omdat ze dat wel vaker deed wanneer hij in shiften aan het werken was”. Hij dacht dat ze wel bij haar broer of bij een vriendin sliep, maar die gaven later toe dat ook zij haar niet meer gezien hadden.

Sterker nog: na ondervragingen gaf haar broer toe dat hij het telefoontje verzonnen had. “Ze is helemaal niet het gebouw ingelopen, of toch niet dat ik weet. Ik wilde gewoon de aandacht trekken, zodat haar vermissing werd onderzocht”, gaf hij schouderophalend toe. Volgens de politie weet de man meer, maar zwijgt hij in alle talen.

Leeft ze nog?

Maar de grote vraag blijft: wat is er gebeurd met Sneha? Nadat alle leugens ontdekt waren, stonden de agenten voor een raadsel. Want waar was de vrouw dan wel? Bewakingsbeelden van de winkel Century 21 maken de zaak alleen maar mysterieuzer. De vrouw kwam daar aan de vooravond van de aanslagen immers buiten met twee immense zakken. Daar zaten drie paar schoenen, lakens, een jurk en 550 dollar aan lingerie in. Volgens de winkelbediende was Sneha niet alleen: een vrouw winkelde met haar mee, maar niemand in Sneha’s omgeving leek haar te kennen.

Iedereen dacht dat ze als heldin overleed bij 9/11: gebruikte dokter aanslagen als alibi om te verdwijnen?
Onderaan staat de naam van Sneha Philip geschreven op de fontein op Ground Zero. Officieel is de vrouw het 2751ste slachtoffer van de aanslagen op de WTC-torens. Officieus hoopt haar familie nog steeds dat ze terugkomt. Foto: RR

Haar echtgenoot heeft ondertussen een privédetective ingeschakeld, maar wat hij ontdekte maakte de zaak er niet duidelijker op, integendeel. Op de ochtend van 11 september komt een vrouw - die op Sneha lijkt - de hal van hun appartementsgebouw binnen. Ze gaat naar de lift, wacht daar een minuut en vertrekt opnieuw. Waarom ging ze niet naar boven? Hoorde ze de knal van het vliegtuig in de WTC-toren en ging ze helpen? Of besefte ze dat dit haar kans was om te vluchten en aan een nieuw leven te kunnen beginnen? Waren de aanslagen op de WTC-torens een perfect rookgordijn om haar vlucht te maskeren?

(Geen) slachtoffer

In 2004 haalde de politie haar officieel van de lijst van slachtoffers van 9/11, maar dat was zonder haar echtgenoot gerekend. De man spande talloze rechtszaken aan en haalde uiteindelijk zijn gelijk. In 2008 mocht haar opnieuw tussen die van de slachtoffers terechtkomen. Maar het politieonderzoek is tot op de dag van vandaag niet gesloten, omdat de zaak te veel losse eindjes kent. Nu, exact 17 jaar nadat ze voor het laatst gezien werd, blijft de vraag: wat is er echt gebeurd met Sneha Anne Philip?

Corrigeer

MEER NIEUWS