Drie Vlamingen maken kans op Bronzen Uil

Drie Vlamingen maken kans op Bronzen Uil

Bert Moerman, Lenny Peeters en Sien Volders Foto: if

De Vlamingen Bert Moerman, Lenny Peeters en Sien Volders zijn samen met drie Nederlanders genomineerd voor de Bronzen Uil, de jaarlijkse literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige debuut. Dat meldt het Willemsfonds, dat de prijs uitreikt. Vanaf dit jaar smelt de prijs samen met de provinciale Debuutprijs, waardoor het prijzengeld wordt verhoogd van 5.000 naar 7.000 euro.

De jury, die dit jaar bestaat uit Sylvain Peeters, Marnix Verplancke, Sofie Vandamme en Katrien Schollaert, koos dit jaar voor zes genomineerden: “Niet dat het iets uitmaakt” Bert Moerman (uitgeverij Polis), “Dochter” van Lenny Peeters (Prometheus), “Noord” van Sien Volders (Hollands Diep), “Mijn vader is een vliegtuig” van Antoinette Beumer (Lebowski), “Houtrot” van Rinske Hillen (Querido) en “Kleihuid” van Herien Wesink (Arbeiderspers).

Nieuw vanaf dit jaar is de samenwerking tussen het Willemsfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL), die past in de overdracht van de provinciale middelen voor literatuur naar het Vlaamse niveau. De provinciale Debuutprijs, die de voorbije jaren werd uitgereikt op de Boekenbeurs, smelt samen met De Bronzen Uil, die zo de grootste literaire onderscheiding wordt voor een Nederlandstalig literair debuut in Vlaanderen.

Concreet wordt door de financiële steun van het VFL het prijzengeld voor de winnaar verhoogd van 5.000 naar 7.000 euro. Daarnaast stelt het VFL ook middelen ter beschikking om een literaire tour langs boekhandels in Vlaanderen en Brussel te organiseren, zowel voor de winnaar van de Bronzen Uil als voor de publiekswinnaar.

De prijsuitreiking van De Bronzen Uil is de afsluiter van Het Betere Boek, het literair festival van het Willemsfonds. Burgemeester van Gent Daniel Termont reikt de prijs uit in de Minard in Gent, op zaterdag 6 oktober. Er is zoals elk jaar ook een publieksprijs. Stemmen daarvoor kan tot vrijdag 5 oktober via www.hetbetereboek.be/bronzen-uil/. Vorig jaar won Lieke Kézér de Bronzen Uil voor haar boek “De afwezigen”. John-Alexander Janssen won de publieksprijs met “Een verhaal uit Zonnestad”.

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees