Belgische studente geneeskunde opgepakt in Nicaragua op verdenking van terrorisme

Belgische studente geneeskunde opgepakt in Nicaragua op verdenking van terrorisme

Foto: REUTERS

Amaya Eva Coppens, een Belgische studente geneeskunde en leider van een studentenbeweging, is opgepakt in Nicaragua op verdenking van onder meer terrorisme. Ze zit momenteel in de gevangenis in de hoofdstad Managua.

Verschillende leiders van de studentenbeweging zeggen dat ze eerst overgebracht werden naar de lokalen van de regerende Sandinistische partij in Léon, en nadien naar de cellen van een politieafdeling in ‘El Chipote’, een gevangenis in de hoofdstad Managua.

Lokale politiebronnen zeggen aan de krant La Prensa dat ze verdacht wordt van “terrorisme, gevangenneming, brandstichting en andere misdaden” . De politie zou een vuurwapen gevonden hebben.

De Belgische is de vierde leider van de studentenbeweging die opgepakt wordt voor protest tegen het bewind van president Daniel Ortega. Ze ijverde bijvoorbeeld voor autonomie voor de universiteit van Leon.

Onrusten Nicaragua

Het is al maanden zeer woelig in het land. Eind augustus wees de regering nog de VN-missie die er de mensenrechten onderzoekt het land uit, meldde het Nicaraguaanse centrum voor de mensenrechten. De uitwijzing kwam er enkele dagen nadat de Verenigde Naties het “klimaat van angst” in het Centraal-Amerikaanse land hadden aangeklaagd.

In april waren de manifestanten in Nicaragua beginnen protesteren tegen een - inmiddels teruggedraaide - hervorming van de sociale zekerheid. De betogingen mondden al snel uit in protest tegen Ortega, die ervan wordt beschuldigd het land als een dictator te leiden. Het onderdrukken van het protest heeft aan minstens dertig mensen het leven gekost.

Zondag kwamen nog duizenden de straat op in Managua om de vrijlating te eisen van “politieke gevangenen” en het vertrek van de president.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees