Leuvense wetenschappers beschrijven smaken en aroma’s van 252 Belgische bieren

Leuvense wetenschappers beschrijven smaken en aroma’s van 252 Belgische bieren

Themabeeld Foto: Shutterstock

Onderzoekers van de KU Leuven hebben aan de hand van wetenschappelijke analyses en een blinde proeverij de smaken en aroma’s van 252 klassieke en minder klassieke Belgische bieren gedetailleerd beschreven.

Kevin Verstrepen en Miguel Roncoroni van het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie gingen vijf jaar geleden van start met dit onderzoek “vanuit een frustratie - als wetenschappers en bierliefhebbers - over het gebrek aan echt goede data en cijfermateriaal om onze befaamde Belgische bieren te beschrijven”.

Van elk bier werden parameters als alcohol, kleur, bitterheid en meer dan 80 vluchtige aromacomponenten gemeten. Op elk van deze kenmerken werd een getal geplakt. Bovendien lieten de onderzoekers elk bier nog eens blind proeven door een getraind vijftienkoppig panel. Die metingen lieten toe om elk bier in detail te beschrijven, met exacte waarden voor diverse smaken en aroma’s. Per bier werden de resultaten samengevat en alle bieren werden op één kaart met mekaar vergeleken.

In het boek ’Belgisch bier. Geproefd’ (uit bij uitgeverij Lannoo) beschrijven de onderzoekers ook in het kort de geschiedenis van de brouwerijen en hun bieren en leggen ze uit hoe het aroma van bier tot stand komt. “Al deze info maakt het mogelijk om het aroma van bieren te begrijpen om de verschillende bieren systematisch te ontdekken en om beter te begrijpen wat je eigen persoonlijke voorkeuren zijn”, aldus Verstrepen.

Leuvense wetenschappers beschrijven smaken en aroma’s van 252 Belgische bieren
Foto: Uitgeverij Lannoo
Corrigeer

NIEUWS