Man in levensgevaar na aanval door rund in natuurgebied Ekeren: familie gewaarschuwd door hond

Man in levensgevaar na aanval door rund in natuurgebied Ekeren: familie gewaarschuwd door hond

De gallowayrunderen in natuurgebied Oude Landen. Foto: rr

Ekeren -

Een man van 81 is maandag zwaargewond geraakt nadat hij werd aangevallen door een gallowayrund in het natuurgebied de Oude Landen in Ekeren. Hij verkeert in levensgevaar.

De man was met zijn hond aan het wandelen toen hij wellicht rond 16 uur werd aangevallen door een gallowayrund. “Het was omdat zijn hond alleen huiswaarts keerde, dat de familie van de bejaarde man verontrust werd”, aldus de Antwerpse politie. “Ze startte zelf een zoekactie en vonden het slachtoffer wat later in het natuurdomein.”

De man was er erg aan toe en werd met levensgevaarlijke verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. Het parket is een onderzoek gestart.

De gallowayrunderen grazen vrij in de Oude Landen, net zoals ze dat ook doen in andere natuurgebieden zoals de Hobokense Polder. Op die manier helpen zij mee het landschap onderhouden. Aan de ingang van deze natuurdomeinen staan informatieborden waarop staat dat de runderen vrij grazen, en dat bezoekers er afstand van moeten houden.

Natuurpunt: “erg aangedaan”

Natuurpunt laat in een reactie op het incident in het Ekerse domein Oude Landen weten dat de beheerders “erg aangedaan” zijn door wat er gebeurd is en dat “onze bezorgdheid in de eerste plaats uitgaat naar het gewonde slachtoffer en zijn familie”.

Beheerder Willy Ibens, die met een vrijwilligersgroep het natuurdomein in handen heeft, stelt dat voor het begrazen van de grasvelden in Oude Landen precies voor gallowayrunderen werd gekozen omwille van hun zachtaardig karakter. In de kudde lopen momenteel wel verschillende kalfjes, zegt hij.

“Aan het natuurgebied Oude Landen staan veeroosters en is er bebording voorzien waarop wandelaars attent worden gemaakt op de aanwezigheid van de dieren”, laat Natuurpunt nog weten. “Ook wordt er gevraagd honden aan de leiband te houden en afstand te houden van de grazers.”

Verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat er maandag precies misliep.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees