Spook van Beverdonk-brug duikt weer op

Spook van Beverdonk-brug duikt weer op

De Grobbendonkse Pidpabossen (links) langs de Dennenlaan in Pulle. De vrachtwagens van containerterminal Beverdonk zouden dan allemaal langs hier passeren. Foto: kma

Zandhoven - Het gemeentebestuur van Zandhoven verzet zich resoluut tegen de Grobbendonkse denkpiste om via een extra brug over het Albertkanaal langs Pulse kant de containerhaven Beverdonk te ontsluiten.

Het openbaar onderzoek rond de herziening van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van Grobbendonk loopt nog tot 29 september. Op de gemeenteraad van 20 september wil het Zandhovens schepencollege een bezwaarschrift tegen de passage over de nieuwe brug ter ondertekening voorleggen.

Grobbendonk stelt in haar GRUP voor om bedrijventerrein Beverdonk te ontsluiten via een nieuwe brug en baan die op de Dennenlaan in Pulle zou uitkomen. Alle vrachtwagens zouden dan via Pulle, en Viersel naar de E313 in Massenhoven kunnen rijden, of via de N14 naar de E34. Dit legt niet alleen een hypotheek op de Pulse villawijk Boenders, maar op alle Zandhovense deelgemeenten.

Het gaat nog maar om een denkpiste. Maar Zandhoven - dat al veel zwaar verkeer moet slikken van het bedrijventerrein in Oelegem - stelt nu al zijn veto.

In 2012 dook dit spook van een nieuwe brug aan Beverdonk al eens op. Een extra oprit op de E313 in Grobbendonk is ook een optie. De Vlaamse Waterweg zelf zou geen fan zijn van een extra brug over het kanaal. In ENA20 is voorzien dat dit verkeer naar oprit 20 van de E313 moet geleid worden, maar volgens Grobbendonk is het daar al verzadigd.

In 2007 meende de Grobbendonkse landmeter Paul Verhaert dat Grobbendonk recht heeft op een extra brug. Hij had ontdekt dat het Belgische leger in 1940 een brug opblies over het kanaal in Grobbendonk, vlakbij Pulle en Viersel. Aan de noordzijde van het kanaal staat zelfs het bruggenhoofd nog en ook de oude wegen liggen er nog. Ondanks beloften werd die brug nooit heropgebouwd.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio